Technici mají čas do prosince, pak sonda Fobos spadne na zem

Mars

Mars

Ruská mise sondy Fobos-Grunt má stále naději na úspěch. Agentura Roskosmos oznámila, že technici mají na její přemluvení více času, než se původně předpokládalo. Pokud se to ale expertům nepovede do prosince, čeká sondu v lednu nemilosrdný pád na Zem. Píše o tom server sme.sk. Fobos-Grunt v současnosti krouží zhruba ve dvousetkilometrové výšce nad Zemí a zatím stále mlčí.

„Předpokládáme, že Fobos-Grunt bude v provozu až do ledna, v jejích hliníkových nádržích je zhruba 7 a půl tuny paliva. Nepochybuji však, že při návratu na zem palivo exploduje a sondu zničí,“ řekl pro agenturu RIA Novosti šéf Roskosmosu Vladimir Popovkin.

Ruská kosmická agentura však tvrdí, že v případě neúspěchu a pádu sondy žádné velké nebezpečí nehrozí. Celá by měla shořet v zemské atmosféře.

Někteří odborníci ale odhadují, že části paliva nebo celé sondy by přesto mohly přežít let atmosférou, obzvláště po té, co mezitím palivo na oběžné dráze zmrzlo. Tento fakt by také znamenal, že sonda nebude moci zažehnout motory a celá mise bude ztracena.

„Samozřejmě, že to bude velké zklamání, ale neznamená to, že bychom po tomto případném neúspěchu chtěli zastavit naše vědecké projekty. Mars je planeta, která nemá patrně nemá pozemšťany v lásce a snaží se dělat vše proto, aby zůstala i nadále tajemná“ zdůraznil Popovkin s tím, že Rusové měli při misích na Mars pouze 30 procentní úspěšnost a Američané zhruba poloviční.

Ze začátku se přitom zdálo, že by mise Fobos mohla být úspěšná. Raketa odstartovala z Bajkonuru bez problémů a vynesla sondu až na oběžnou dráhu Pak ale přišly problémy se zážehem motorů, které by jí nasměrovaly k Marsu a k jeho měsíci Fobos. Sonda tak kvůli problémům s motory neopustila oběžnou dráhu a navíc přestala komunikovat.