Technologie rozpoznávání obličeje pomáhá v Indii hledat ztracené děti

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: VTM.cz

V Indii se každoročně ztratí několik desítek tisíc dětí. Nyní se ale během velmi krátké doby spoustu z nich podařilo objevit – a to díky technologii rozpoznávání obličeje (facial recognition software, FRS), kterou experimentálně otestovala policie v Novém Dillí.

Úplně stačilo vzít databází fotografií cca 60 000 pohřešovaných dětí a porovnat ji s databází obsahující snímky cca 45 000 neidentifikovaných sirotků (skutečných i domnělých) umístěných v různých pečovatelských zařízeních. FRS nalezl shodu v 2 930 případech. Jinak řečeno, téměř 3000 dětí dostalo šanci vrátit se ke svým rodinám.

Celý proces přitom zabral pouhé 4 dny. Tento úžasný výsledek dokazuje, že inkriminovaná technologie by mohla mít obrovský přínos. Jelikož v Indii se momentálně pohřešuje téměř 200 000 dětí, je v podstatě nemožné, aby fotografie někdo procházel ručně.

„Pokud takový typ softwaru pomůže vypátrat ztracené děti a vrátit je jejich rodinám, pak nic nemůže být lepší než toto,“ uvedl předseda National Commission for Protection of Child Rights, Yashwant Jain.

Po úspěchu zkoušky v Novém Dílí již zazněly návrhy, že data z indické národní databáze pohřešovaných dětí, tzv. TrackChildu, by mohla být zpřístupněna i dalším policejním složkám. Ve hře je i možnost přepracovat TrackChild tak, aby do ní FSR mohl být integrován.

Výše popsaný postup samozřejmě nemůže pomoct dětem, kterých se jejich rodiče zbavili záměrně – nebo které byly uneseny a následně prodány do nevěstinců atd. Řada jiných dramatických životních příběhů by však díky němu mohla skončit šťastně.

Článek vyšel na serveru VTM >>>