AlterEgo: Nové bizarní zařízení vám umožní komunikovat bez mluvení

AlterEgo: Nové bizarní zařízení vám umožní komunikovat bez mluvení

AlterEgo: Nové bizarní zařízení vám umožní komunikovat bez mluvení Zdroj: MIT

Výzkumníci z MIT vyvinuli počítačové rozhraní, které může být stručně popsáno pomocí výrazů „handsfree“ a „voicefree“, ale současně nečte mozkové vlny. Místo toho spoléhá na subvokalizaci, tedy tichou řeč. Zjednodušeně řečeno jde o totéž, co všichni děláme, když si „mluvíme v hlavě“ (typicky při čtení).

Tzv. AlterEgo se skládá z náhlavní soupravy, která se umístí na ucho a čelist uživatele. Další důležitou složku představuje výpočetní systém – ten se stará o zpracovávání a překládání přijatých dat, odesílání odpovědi atd.

„Naší motivací bylo zkonstruovat IA (intelligence-augmentation) zařízení. Idea byla následující: Mohli bychom mít více inerní počítačovou platformu, která by v některých ohledech spojila člověka se strojem, jakési inerní rozšíření našeho vlastního poznání?“ uvedl Arnav Kapur z MIT Media Lab.

Když si myslíte nějaké slovo, váš mozek vysílá signály do svalů vašeho obličeje a hrdla a připravuje je na jeho vyslovení. Náhlavní souprava AlterEgo obsahuje senzory, které se po jejím nasazení ocitnou na místech, kde jsou tyto signály podle Kapura a jeho spolupracovníků nejsilnější i nejspolehlivější.

Video placeholde
AlterEgo • Živě.cz

Speciální sluchátka pak přenášejí zvuk přímo skrz kosti lebky – nikoliv uši. Díky této kombinaci můžete komunikovat s počítačem pomocí myšlenek a současně normálně slyšet zvuky z okolního světa. Je ovšem nutná individuální kalibrace, neboť neuromuskulární signály jednotlivých lidí se od sebe mírně liší. AlterEgo se tedy nejprve musí naučit váš „přízvuk“.

Míra přesnosti překladu zatím není 100%, ale odborníci se domnívají, že jsou schopni tohoto stavu dosáhnout. Během dosavadních testů (se slovními zásobami čítajícími cca 20 výrazů) byl prototyp AlterEgo využíván například k řešení aritmetických úloh nebo ke hraní šachů. Jeho potenciál je však mnohem větší. Úplně nejzajímavější by samozřejmě bylo, kdyby se tímto způsobem jednoho dne mohl bavit i člověk s člověkem.

Článek vyšel na serveru VTM >>>