Telefónica chtěla v Česku postavit obří celoevropské datové centrum

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Jan Rasch, Euro E15

Španělská Telefónica chtěla ještě před prodejem mobilního operátora O2 do rukou finanční skupiny PPF na území České republiky postavit obří datové centrum, které by obsloužilo zákazníky z celé Evropy a zároveň by sloužilo k interním potřebám Španělů. Šlo o skutečně velký projekt, ze kterého nakonec po odchodu Telefónicy z trhu sešlo.

PPF a Penta zvažují

To, zda PPF na takto veliký projekt nějakým způsobem naváže, není jasné. O2 v současné době provozuje tři datová centra. Dvě jsou v Praze (Nagano a Chodov) a jedno v Hradci Králové. Celkově disponuje plochou o velikosti 4200 metrů čtverečních. PPF údajně o rozšíření datacenter uvažuje, rozhodně to ale nelze brát jako hotovou věc. Ve fázi úvah je podle informací E15.cz také skupina Penta.

Z finančních skupin do ICT byznysu vstoupila také skupina KKCG Karla Komárka. Ta i za pomocí evropské dotace vybudovala a chystá výstavbu dalšího vedle Sazky.

O2 každopádně v červnu čeká dělení na dvě společnosti, akcionáři tomu včera na valné hromadě . Samotná značka O2 převezme maloobchodní část a infrastruktura a právě datová centra přejdou pod nově vytvořený podnik Česká telekomunikační infrastruktura (CETIN).