Telefónica otevře startupový akcelerátor v Praze už v červnu

Telefónica

Telefónica Zdroj: E15

Společnost Telefónica nakonec českou pobočku svého akcelerátoru pro začínající technologické firmy odstartuje letos v červnu. V současné době vrcholí více než roční přípravy a provozovatelům zbývá už pouze zařídit nově vybrané prostory na Václavském náměstí v Praze a udělat konečnou selekci z do finálního kola probojovaných 21 startupů.

Wayra je síť technologických akcelerátorů postupně se rozšiřujících do celého světa a Praha má být po městech jako Sao Paulo, Buenos Aires, Dublin, Londýn či Barcelona třináctým působištěm. Telefónica v rámci projektu nabízí vybraným startupům šestiměsíční zázemí a přístup k investorům, mentorům a investicím (v první fázi až 50 tisíc eur) a umožňuje tak firmám vyrůst v počátcích jejich snažení. Firmy navíc mohou využít kontakty na více než 300 milionů zákazníků Telefónicy.

Globální mobilní operátor díky Wayře mimo jiné získává přístup k zajímavým novým technologiím, které po dohodě může využít v rámci svého byznysu, a za investici pak požaduje 10procentní podíl ve firmě. Koncepce se tak příliš neliší od současných akcelerátorů, které už v Česku fungují, zejména od StartupYardu.

V Česku 10 týmů

Do aktuálního kola Wayry se po celém světě přihlásilo 3444 týmů z 20 zemí. Kolik jich chtělo přímo do Prahy, akcelerátor nespecifikuje. Zástupci už nicméně vybrali 21 finalistů, kteří se v průběhu května zúčastní akce „Wayra Week“ a své projekty tam představí komisi složené z odborníků, investorů a podnikatelů. Do konečné fáze akcelerátoru pak bude vybráno 10 nejlepších startupů.

„Nejvíce (přihlášených) týmů je z České republiky, ale máme tam i týmy ze Slovenska a také týmy ze Slovinska, Chorvatska, Rumunska, Srbska, Estonska a dalších zemí střední a východní Evropy,“ říká Felix Geyr, který má pražskou pobočku Wayry na starost. „Přihlásily se ale i týmy z exotických zemí, například z Alžírska, Východního Timoru, Brazílie a podobně.“

To, jaké české týmy se přihlásily, zástupci Telefónicy prozatím nekomentují. Jisté je prozatím to, že se vybraná desítka nejlepších bude moci v červnu nastěhovat do prostor v budově Diamant na Václavském náměstí, které Telefónica aktuálně rekonstruuje.„Vítězné týmy se mohou těšit na velmi přívětivé a inspirativní prostředí, které odpovídá designu ostatních Wayra Akademií kdekoliv na světě,“ tvrdí Geyr.