Telekomunikační trh v pohybu: 40 procent českého T-Mobilu je prý na prodej

T-Mobile

T-Mobile Zdroj: Anna Vackova, E15

Investiční skupina Mid Europa Partners údajně prodává podíl 39,2 procenta v mobilním operátorovi T-Mobile Czech Republic. Serveru Týden.cz transakci potvrdily dva na sobě nezávislé zdroje z finančních kruhů. Kupec není známý.

Cena za téměř čtyřicet procent T-Mobile se má podle Týdne.cz pohybovat přes deset miliard korun. „Pokud se srovná hodnota T-Mobile s Telefónikou a vezme se do úvahy, že se prodává menšinový podíl a tržní podmínky na telekomunikačním trhu v České republice, tak by hodnota necelých 40 procent společnosti T-Mobile mohla být okolo patnácti miliard korun,“ odhadl analytik Cyrrusu Tomáš Menčík.

Podle něj by o podíl mohl mít zájem nejbohatší člověk planety Carlos Slim Helú, který chce získat nizozemskou KPN. Kromě mexického magnáta by se podle Menčíka mohly zajímat i asijské a čínské telekomunikační společnosti. Majoritní vlastník českého operátora, Deutsche Telekom, údajně nemá o dokoupení minority zájem.

V poslední době se několikrát objevily informace o možném prodeji 70 procent v Telefónice Czech Republic, kterou vlastní španělská Telefónica. Ta však spekulace nikdy nepotvrdila. Irskou pobočku, o které se také spekulovalo, ale už prodala čínské společnosti Hutchison Whampoa.

Českému T-Mobilu v letošním prvním pololetí klesly tržby o osm procent na 11,8 miliardy korun. Důvodem poklesu je skokové snížení cen mobilních služeb kvůli cenové válce mezi mobilními operátory. Pokles tržeb částečně kompenzoval nárůst počtu zákazníků. Počet klientů stoupl o pět procent na 5,67 milionu.