Test kaváren: Ve sklepě činžáku vaří špičkovou kávu

Za skvělou kávou míří fajnšmekři do nenápadného podniku v suterénu obyčejného letenského činžáku.

Dům Kávy je ukrytý v Jirečkově ulici na Letné, na dohled od budovy Národního technického muzea. Za honosným názvem se ale ukrývá malý podnik, jehož síla není ve výzdobě interiéru nebo zástupech uniformovaných číšníků, ale v nápoji, který se tam připravuje.

„Je to pravý coffee shop, samozřejmě ne amsterodamského typu, lidé sem chodí pro čerstvě praženou kávu i kávu do kelímku s sebou,“ vysvětluje na úvod barista Zdeněk Smrčka. Prodejna nabízí, jak uvádí její majitelé, „zcela zbytné věci, které rozhodně nepotřebujete k přežití na pustém ostrově, ale kvůli kterým pojedete přes půl Prahy“.

Koupit se tam dají kromě kávy i kávovary a další přístroje pro výrobu voňavého nápoje nebo třeba šálky.

Místo na první pohled připomíná víc obchod než kavárnu, přesto se vyplatí posadit se u některého ze tří stolečků, vybrat si z nabídky a posoudit výkony místního baristy, mimochodem druhého na posledním mistrovství republiky.

Skvělá chuť a vůně

Objednávka začíná dotazem kavárníka, jakou kávu si budeme přát. Kromě standardní směsi Saquella, je tam totiž každý týden v nabídce jiný druh z jiné pražírny.

„Tento týden vám můžu nabídnout Guatemalu, San Julian Estate, Arabicu,“ nabízí kavárník. Objednáváme si z týdenní nabídky espresso a cappuccino.

Z obou je Smrčka nadšený. Espresso nepostrádá sklenku vody, nahřáté mléko v porcelánové konvičce a kavárník se neopomene zeptat, jestli k němu chceme cukr. Skvělá je i jeho chuť a vůně.

Přesné je množství nápoje a na podšálku leží malá sušenka. „Je to takové poděkování hostu, není to nutnost,“ vysvětluje Smrčka.

Skvěle vypadá a chutná i cappuccino, které má na pěně vykreslený lísteček. „Je to první podnik našeho testu, kde je cappuccino připraveno takzvaným newstylem, s latté artem,“ vysvětluje Smrčka.

Nejnovější metoda přípravy

Třetí testovanou kávou je irská káva, kterou kavárník připravuje na baru přímo před zákazníky. I pro ni má Smrčka jen slova chvály.

Poslední testovanou kávou je Aeropress, káva z nového přístroje, který byl patentován v roce 2005. I tuhle specialitu v Domě Kávy připravují přímo před hostem.

„Je to nejnovější metoda přípravy. Je na tom krásné, že si může člověk pohrát při přípravě se vším,“ vysvětluje Smrčka.

Nápoj pak má nádhernou ovocnou chuť. „U nás se často zapomíná, že káva je ovoce,“ dodává.

O Domě Kávy je potřeba zmínit ještě jednu věc. Kavárna je místem, kde jsou vítány i děti. Zatímco kavárníci občas na děti ve svém podniku koukají nevraživě, tam je to naopak.

Je pro ně připravena široká nabídka džusů, pribináčků a dalších pochoutek. V zadní místnosti je i malý hrací koutek.