Tiger nemá hluboko do jamky: je opět nejlépe placeným sportovcem

Tiger Woods

Tiger Woods Zdroj: reuters

Po roční přestávce se golfista Tiger Woods znovu dostal do čela žebříčku nejlépe vydělávajících sportovců světa. Pořadí každoročně zveřejňuje magazín Forbes. Na druhém místě je tenista Roger Federer a na třetím basketbalista Kobe Bryant. Ani tentokrát není v první desítce sportovců s nejvyššími výdělky žádná žena.

Woods byl v tomto žebříčku první nepřetržitě od roku 2001 až do loňského roku. Poté, co vyšly na veřejnost jeho četné sexuální aféry, přišel americký golfista o pět sponzorů. Kromě toho se mu přestalo dařit i na hřišti. Celková ztráta v příjmech se pak podle odhadů pohybovala kolem 50 milionů dolarů. Woods byl dokonce sesazen z čela žebříčku nejlépe placených sportovců světa. Od loňského roku je ale vše jinak. Woods začal znovu vyhrávat, vrátil se na první místo golfového světového žebříčku a sponzoři se k němu opět začali hlásit. To vše se projevilo i na příjmech za loňský rok, které ho znovu vynesly na první místo mezi výdělky sportovců.

Většina příjmů je z reklamy

Podle magazínu Forbes si Woods loni vydělal 78,1 milionu dolarů. Drtivá většina z této sumy pochází ale z jeho sponzorských smluv. Díky svým výkonům si golfista na turnajových odměnách vydělal loni „jen“ 13,1 milionu dolarů, zbylých 65 milionů mu přinesly stávající sponzorské kontrakty. Z nich mu nejvíce vynáší smlouva se společností Nike. Dalším významným zdrojem příjmů je kontrakt s výrobcem her EA Sports. Hra Tiger Woods PGA Tour se letos dočkala již šestnácté reedice a jen v USA za dobu své existence vydělala téměř 800 milionů dolarů.

V první desítce jsou dva golfisté, dva basketbalisté, dva hráči amerického fotbalu, tři fotbalisté a jeden tenista. Hned sedm sportovců dostává více peněz od sponzorů, než jsou jejich platy. Vyšší mzdu mají jen oba hráči amerického fotbalu (Drew Brees a Aaron Rodgers) a fotbalista Cristiano Ronaldo.

Christian Ronaldo se raduje z góluChristian Ronaldo se raduje z gólu | ctk/apU nejlépe placených sportovců nebývá zvykem, že berou více za svou disciplínu, než za účast v reklamě. Většina příjmů Cristiana Ronalda však zrovna plyne z jeho brilantní hry

Jak bývá obvyklé, žebříčku vládnou muži. V první dvacítce není žádná žena. Pozici nejlépe vydělávající sportovkyně světa potvrdila tenistka Maria Šarapovová s ročním příjmem 29 milionů dolarů. Ruská hráčka obsadila v žebříčku 22. místo. Kromě ní jsou v první stovce už jen dvě ženy, také tenistky. Na 68. místě je Serena Williamsová s ročním příjmem 20,5 milionu dolarů, 85. pozice patří Číňance Li Na. Ta si ročně polepší o 18,2 milionu dolarů.

1. Tiger Woods golf 78,1
2. Roger Federer tenis 71,5
3. Kobe Bryant basketbal 61,9
4. LeBron James basketbal 59,8
5. Drew Brees Am. fotbal 51
6. Aaron Rodgers americký fotbal 49
7. Phil Mickelson golf 48,7
8. David Beckham fotbal 47,2
9. Cristiano Ronaldo fotbal 44
10. Lionel Messi fotbal 41,3
Pramen Forbes