Tipy na víkend: Braník v sobotu ožije sousedským festivalem

Braník sobě

Braník sobě Zdroj: braniksobe.cz

V sobotu se uskuteční od 11 do 22 hodin pouliční festival Braník sobě. Festival je součástí celopražského festivalu (tzv. sousedské události) „Zažít město jinak“, který je oslavou veřejného prostoru a pokusem o jeho dočasnou proměnu v místo příjemné pro život. Některé ulice se uzavřou pro auta, aby se zde lidé mohli bezpečně pohybovat pěšky či na kole, užít si hudby, představení i jídla a hlavně více sebe navzájem.

za zábavou

Velkopopovický pivovar již podruhé přivítá hasiče v akci. V sobotu se prostory pivovaru promění v hasičské klání. Mezi 13 a 17 hodinou zde proběhne soutěž týmů dobrovolných hasičů. Kromě akčních úkolů jako je třeba běh ve stejnokroji s výstrojí na 100 metrů s překážkami, diváci uvidí i ukázku hydraulického vyprošťovací zařízení nebo záchranné slaňování. Návštěvníky čekají soutěže o ceny, prohlídka nové trasy pivovaru „Po stopách Kozla“. Ve Velkopopovické Kozlovně se bude podávat speciální hasičské menu a Kozel 11°.

za pohybem

Na 74. výročí mobilizace v září 1938 proběhne nultý ročník turistického pochodu „Po Betonové hranici“. V sobotu 22. září vyrazí z Mladkova, Lichkova, ale i z Těchonína a Suchého vrchu ti, kteří se chtějí seznámit přímo v terénu s monumentálními pozůstatky naší „betonové hranice“ a prohlédnout si s odborným výkladem interiéry dochovaných objektů čs. opevnění, a tak si aktivně připomenout významné výročí naší novodobé historie. Trasy pochodu využijí novou (rekonstruovanou a prodlouženou) naučnou stezku Betonová hranice, jejíž začátek i konec leží v obci Mladkov.