Tipy na víkend: Kouzlo zvednutých kapot a architektury měst

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: e15

První říjnová neděle je předvečerem Mezinárodního dne architektury. Obyvatelé třiceti českých a moravských měst budou mít příležitost nově objevit své město. Přední architekti a teoretici architektury provedou po zajímavých stavbách současné architektury a upozorní na krajinné a urbanistické souvislosti či zvláštnosti.

Zde je výčet měst, v nichž architektonická exkurze proběhne: Brno, Černošice, České Budějovice, Františkovy Lázně, Havířov, Hlučín, Hradec Králové, Horní Maxov, Humpolec, Cheb, Chomutov, Jablonec nad Nisou, Kadaň, Kolín, Krnov, Liberec, Lobeč u Mšena, Náchod, Olomouc, Ostrava, Pardubice, Písek, Plzeň (na snímku), Praha, Příbram, Roudnice nad Labem, Strakonice, Ústí nad Labem, Zbraslav a Zlín.

za zábavou

Národní technické muzeum pořádá o víkendu akci s názvem
Dny otevřených kapot. V dopravní hale muzea si milovníci aut budou moci prohlédnout odhalené motory historických vozů. K vidění ale bude například i motor Rolls-Royce Merlin 66 slavné stíhačky Supermarine Spitfire.

za pohybem

Klub českých turistů v Českém Brodě pořádá v sobotu 45. ročník dálkového pochodu a cykloturistické jízdy Českobrodská padesátka s podtitulem Memoriál Dr. Ing. Jaromíra Vacka a Dr. Václava Křivánka. Pěší trasy jsou vypsány na 50, 34, 20 a 13 kilometrů, cyklotrasy pak na 60 a 45 kilometrů.