Tipy na víkend: Pardubice zvou na Aviatickou pouť

bombardér Grumman Avenger na letišti v Pardubicích

bombardér Grumman Avenger na letišti v Pardubicích Zdroj: ctk

Už v pátek v jednu hodinu po poledni se brány pardubického letiště otevřou prvním návštěvníkům letošní Aviatické pouti. Organizátoři letos poprvé pozvali návštěvníky, aby se přijeli podívat na přílet některých strojů. Pouť oficiálně začne v sobotu, skončí v neděli. Aviatická pouť není jen letecký den, je to divadlo, které se jinde nevidí. Účinkují v něm letadla z druhé světové války, na tři sta herců a padesát dobových vozidel. A všemu přihlíží 25 až 30 tisíc diváků.

za kulturou

V Kašperských Horách bude v sobotu zahájena výstava Gabreta Sancta, která je věnována svatým patronům a ochráncům střední Šumavy a představí návštěvníkům soubor výtvarných děl od konce 15. století do druhé poloviny 19. století. Hlavním exponátem je vzácný gotický skříňový oltář.

za pohybem

Město Jeseník ve spolupráci s Centrem sportu Gymnázia Jeseník, SVČ Duha Jeseník, Bonera s.r.o. a Campa-Net a.s. pořádá již 39. ročník horského pochodu Jesenická 60. Jako již tradičně jsou o první červnové sobotě připravené tři trasy o délkách 60km, 25km a 15km, aby si každý vybral podle svých vlastních možností. Specialitou je i způsob startu; každý může vyrazit kdykoliv v časovém rozmezí vyhrazeném pro start dané trasy (a tak pokud si víc věříte, můžete si pospat). Startuje se v rozmezí od 6.00 do 11.00 hodin.