Tipy na víkend: Šlakhamr na Sázavě nabídne dřevorubecké klání

Dřevorubec David Síla, ilustrační foto

Dřevorubec David Síla, ilustrační foto Zdroj: Sedmicka

Technické muzeum v Brně zve první srpnovou sobotu na netradiční podívanou na Šlakhamr v Hamrech nad Sázavou. Kromě již tradičních ukázek kování tu budou mistři dřevorubci předvádět některé disciplíny dřevorubeckého sportu. Jsou připraveny ukázky sekání a řezání ruční i motorovou pilou. Pořadatelé mysleli i na děti, kromě malování na obličej a tradičních kvízů bude připraveno malování na dřevěné kotouče, které dřevorubci připraví.

za kulturou

V Hodoníně se v sobotu koná první ročník letního mezinárodního poetického festivalu Po stranách Moravy 2012. Další ročníky se budou konat vždy poslední sobotu měsíce července střídavě v České a Slovenské republice. Festival pořádá znovuobnovený Literární kruh autorů Hodonínska v přátelské spolupráci s Klubom autorov a priateľov literatúry Holíč. Obě sdružení se tak pokouší realizovat myšlenku zorganizovat festival múz v místě, kde se historicky prolínají obě naše země. Zda se ujme, ukáže čas.

za pohybem

V sobotu odstartuje z náměstí v Mikulově závod na horských kolech – Pálavský krpál. Pořadatelé slibují, že závodníci pojedou nejkrásnějším koutem jižní Moravy i rakouského příhraničí. Trasa povede po stopách Lichtenštejnů, mezi vinohrady i po úbočích Pálavy. Stejně jako předešlé ročníky bude i tento součástí prestižní cyklistické soutěže Galaxy-série. Během dopoledne bude odstartován i vložený závod dětí, jehož trasa povede uvnitř amfiteátru.