Tipy na víkend: Švejkova cyklošedesátka zahájí turistickou sezonu na jihu Čech

cyklistika, ilustrační foto

cyklistika, ilustrační foto

Švejkova cyklošedesátka a 21. ročník Českobudějovického kola zahájí v sobotu ráno v Českých Budějovicích hlavní turistickou sezonu na jihu Čech. Zájemci budou moci vyjet na 15 až 100 kilometrů dlouhé trasy, například kolem města. Odpoledne pak bude v centru města účastníkům výšlapů mazat kolena opodeldokem Švejkova posluhovačka paní Müllerová.

za zábavou

Zlínské obuvnické muzeum vystavuje šaty, boty, klobouky, rukavice, kabelky a další doplňky mapující módu 20. století. K vidění jsou také boty pro orientační běh, které se před 50 lety začaly ve Zlíně vyrábět. Výstava nazvaná Ach, ty marnivé ženy! a Orientky ze Zlína jsou posledními novými expozicemi, které se lidem představují ve stávajících prostorách muzea. „Na výstavu jsme připravili šaty, boty a doplňky od 30. do 70. let minulého století, taky různé módní úlety, rozmary, někdy i kýče, jindy zase elegantní modely,“ říká vedoucí muzea Miroslava Štýbrová.

za kulturou

Zámecká galerie Holešov hostí nejdůležitější a nejrozsáhlejší výstavní projekt zdejšího kulturního střediska – výstavu Sigmund Freud & Franz Kafka v díle více než 100 českých a slovenských malířů, grafiků, sochařů, fotografů a typografů. Seznam autorů je neobyčejně obsáhlý. Vedle Albína Brunovského jsou zde díla Michaela Rittsteina, Jiřího Slívy, Oldřicha Kulhánka, Jiřího Anderleho, Adrieny Šimotové, Jiřího Koláře, Adolfa Hoffmeistera, Xénie Hoffmeisterové, Borise Jirků, Jana Švankmajera a dalších předních českých a slovenských malířů a grafiků. Fotografie jsou zastoupeny díly Jindřicha Štreita a Jana Saudka. V sálech naleznete i sochařská díla, například od Olbrama Zoubka, Jasana Zoubka, Karla Říhovského, Michala Gabriela, Stefana Milkova a Kurta Gebauera.