Tipy na víkend: Troufnete si na přespání ve sněhu Jeseníků?

Jeseníky, ilustrační foto

Jeseníky, ilustrační foto Zdroj: Profimedia.cz

Nadoraz o. s. a její moravská pobočka, Centrum branných aktivit Jeseníky, pořádají z pátku na sobotu čtvrtý ročník přechodu Jeseníků s přespáním na sněhu. Jde se o klasický pochod v délce zhruba 50 km, až na to, že účastníci okusí, jaké je to přespat na sněhu bez stanu. O to, aby nezamrzli, se postarají zkušení lektoři Nadorazu.

Na pochod je nutné se vybavit spacákem, teplým oblečením, karimatkou, dostatkem jídla a vody a izotermickou fólií. Sraz je v pátek 14. prosince v 20 hodin na autobusovém nádraží v Jeseníku. Startovné se neplatí.

za kulturou

Volné seskupení čtyř klasických artových kin v Praze: Atlas, Evald, Lucerna a Mat pořádá od 13. do 19. prosince tohoto roku Best Film Fest, týden nejúspěšnějších a divácky nejnavštěvovanějších filmů druhé poloviny roku 2012. V čase předvánočního shonu se rozhodla kina potěšit své věrné fanoušky a dala jim dárek v podobě lístků do kina za jednotnou atraktivní cenu 69,- Kč za vstupenku.

za zábavou

Východočeské muzeum v Pardubicích zve k návštěvě nové výstavy Kavárny a cukrárny – fenomén společenského života. Jde o dva světy, které mají mnoho stejného, a přesto se liší. Kavárníci a cukráři patřili k živnostem, které největší rozvoj zažily koncem 19. století a pak v období první republiky. Obě živnosti si vzájemně konkurovaly a vytvořily kolem sebe specifickou kulturu. Cílem výstavy je představit předměty spjaté se světem kávy a kaváren a nahlédnout do tajemství cukrářské výroby pomocí dioramatu prvorepublikové cukrářské dílny. Během výstavy bude možné ochutnat čerstvou kávu.