Tipy na víkend: Všeradov zve plnoleté na cyklo-pivní závod

cyklista, ilustrační foto

cyklista, ilustrační foto Zdroj: Profimedia.cz

Muzeum a galerie v Jičíně připravilo výstavu několika stovek starých hraček sběratelky a restaurátorky Aleny Pleslové ze Záměle na Rychnovsku. Výstava se veřejnosti otevře v pátek a potrvá do konce září. Návštěvníci uvidí například staré panenky, kočárky, autíčka, postýlky a malé pokojíčky se všemi miniaturními doplňky. Řada z nich je starších sta let.

za kulturou

V Městské knihovně v Praze se v sobotu od 13 hodin koná jedenáctý ročník Islandského dne. Na programu jsou přednášky, besedy, promítání fotografií a filmů na téma Island, jeho přírodní krásy, kultura, historie i současnost. V 19.00 zazní hudba současných islandských autorů. Vystoupí klasické smyčcové kvarteto PiKap a islandská hobojistka Eydís Franzdóttirová. Pořádá občanské sdružení Klub islandských fanatiků a Městská knihovna v Praze.

za pohybem

Všeradov v Pardubickém kraji pořádá v pátek a v sobotu II. ročník cyklo-pivního závodu Vysočinou (start samotného závodu je v sobotu). Pořadatelé slibují celodenní projížďku v krásné přírodě spojenou s koupáním, návštěvou skanzenu i místních útulných hostinců. Celá trasa v délce cca 60 km vede po značených cyklostezkách a je vhodná pro všechny typy kol. V cíli čeká pivo a něco na grilu. A pozor: akce je určena pro starší 18 let. Děti a psy nechte doma!