Tipy na víkend: Začíná „Matějská“ a v Jeseníkách se poběží čtyřiadvacetihodinovka

Matějská pouť, ilustrační foto

Matějská pouť, ilustrační foto Zdroj: Profimedia.cz

V sobotu začíná na pražském Výstavišti tradiční Matějská pouť, která potrvá až do 22 dubna. Od úterý do pátku jsou brány pouti otevřené od 14 do 21 hodin, v sobotu, neděli, o státním svátku a o prázdninách je otvírací doba 10.00 – 22.00 hodin. V pondělí se Matějská pouť zotavuje po nájezdech návštěvníků a je zavřená.

za kulturou

Návštěvníci pražského Poštovního muzea si mohou v období od 29. 2. do 22. 4. 2012 prohlédnout netradiční výstavu s názvem Propagace pošty první Československé republiky. Otevře se jim tak pohled do světa tehdejší reklamy a designu. K propagaci poštovních služeb se používala celá řada prostředků, včetně těch nejmodernějších – rozhlasu a filmu. Častého využití se dostávalo plakátům a letákům. Autory jejich obrazových motivů vybírala pošta nejen ze svých řad jako v případě umělecky nadaného poštovního tajemníka Václava Čubana, ale i mezi profesionálními grafiky.

za pohybem

„Jednou ráno jsem se probudil a řekl si, že by mohlo být zajímavé zkusit, jestli se dá přežít běh na lyžích 24 hodin po sobě. Odpověděl jsem si, že nedá a spal dál. Časem mě ale napadlo, že rozdělit tu šichtu na tři lidi, by už možná přežít šlo,“ tak připomíná pořadatel Michael Pokorný zrod závodu v okolí Horského hotelu Paprsek v Jeseníkách. Letos se koná už pátý ročník. Start je v sobotu v11 hodin, konec pak v neděli ve stejnou hodinu. Štafetového čtyřiadvacetihodinového závodu se mohou zúčastnit jedno, dvou a tříčlenné týmy.