To nejlepší z architektury za rok 2020. Podívejte se na oceňované realizace

3. Nejlepší rodinný dům je podle ankety Obce architektů ve Znojmě a je mimo jiné propojený s venkovní terasou.

3. Nejlepší rodinný dům je podle ankety Obce architektů ve Znojmě a je mimo jiné propojený s venkovní terasou. Zdroj: BoysPlayNice

1. Hlavní cenu letošní České cena za architekturu si odnesli architekti Jiří Opočenský a Štěpán Valouch z ateliéru OV Architekti za rekonstrukci a dostavbu sídla firmy Lasvit v Novém Boru.
1. Vítěz se etabloval z 27 nominovaných prací, které Česká komora architektů představila v červnu tohoto roku. Celkově se o Českou cenu za architekturu v pátém ročníku ucházelo 191 děl dokončených v posledních pěti letech.
1. Projekt studia ov architekti byl vyzdvižena jako citlivá rekonstrukce původních, památkově chráněných roubenek z 19.století.
1. Dva nové objekty doplnily historický kontext odlišným materiálem - fasádou ze skleněných tvarovek, které byly vyrobeny v Lasvitu.
1. Porota ocenila u projektu pro firmu Lasvit bravurnost přístupu k zadanému problému a lehkost, s jakou finální výstup působí v tak složitém architektonickém prostředí. To dovedlo porotu ke konečnému verdiktu a udělení hlavní ceny.
43
Fotogalerie

Grand prix architektů, Česká cena za architekturu nebo Interiér roku 2020. Práce tuzemských architektů ale zaujala i v zahraničí. Připomeňte si ty nejvýraznější projekty a realizace uplynulého roku v galerii.

Od velkých po malé, rekonstrukce i novostavby, krajinářská architektura, průmyslové i školní budovy, bytové i kancelářské prostory, kostely i pivovary, památníky nebo parkovací domy. Mezinárodní odbornou porotu soutěže Česká cena za architekturu 2020 kromě široké typologického spektra ale zaujal vysoký standard architektonických řešení. Jako nejlepší realizaci označili budovu Lasvitu. 

Ceny letos udělovala i Obec architektů. Redakce deníku E15 při tom upozornila na kategorii nejlepší rodinný dům

V následující galerii si můžete připomenout i další projekty, které se dostaly do popředí zájmu tuzemské i zahraniční odborné veřejnosti.