Roubenka ze skla. Českou cenu za architekturu získala budova Lasvitu

Hlavní cenu porotci udělili Jiřímu Opočenskému a Štěpánu Valouchovi za realizaci sídla firmy Lasvit (2019). Autoři z ateliéru OV navrhli pro investora v Novém Boru jako citlivou rekonstrukci skupiny tradičních severočeských dřevěných staveb z počátku 19. století doplněnou dvěma novými objekty podobného stavebního objemu, ale ze zcela jiného materiálu.

Hlavní cenu porotci udělili Jiřímu Opočenskému a Štěpánu Valouchovi za realizaci sídla firmy Lasvit (2019). Autoři z ateliéru OV navrhli pro investora v Novém Boru jako citlivou rekonstrukci skupiny tradičních severočeských dřevěných staveb z počátku 19. století doplněnou dvěma novými objekty podobného stavebního objemu, ale ze zcela jiného materiálu. Zdroj: OV Architekti

Porota ocenila u projektu pro firmu Lasvit bravurnost přístupu k zadanému problému a lehkost, s jakou finální výstup působí v tak složitém architektonickém prostředí. To dovedlo porotu ke konečnému verdiktu a udělení hlavní ceny.
Čestné ocenění Finalista České ceny za architekturu 2020 získalo kromě vítězné stavby pět dalších různorodých prací z celé České republiky. Hned dvě jsou od jednoho autorského týmu, ateliéru 111 architekti, a to rodinný dům v Jinonicích z roku 2019.
Ten porota považuje za „dobrý příklad toho, jak může být architektura prospěšná společnosti i soukromému majiteli."
Do hledáčku odborné poroty se dostal i projekt - dílny Opatov.
Tento projekt popsala odborná porota jako „reprezentantem toho nejlepšího, co v současné době česká architektura nabízí – jednoduchost, racionalitu, čistý koncept, to všechno postavené  na opodstatněné kontextualitě.“
24
Fotogalerie

Letošní ročník soutěže Česká cena za architekturu zná vítěze. Hlavní cenu si odnesli architekti Jiří Opočenský a Štěpán Valouch z ateliéru OV Architekti za rekonstrukci a dostavbu sídla firmy Lasvit v Novém Boru. Uděleno bylo také šest cen partnerů. 

Ve finále letošního ročníku České ceny za architekturu porota vybírala mezi šesti stavbami. Mezi nimi byly revitalizace pražských náplavek, vinotéka, mateřská škola, rodinný dům a dílny pro zemědělské stroje.

Vítěz i finalisté se etablovali z 27 nominovaných prací, které Česká komora architektů představila v červnu tohoto roku. Celkově se o Českou cenu za architekturu v pátém ročníku ucházelo 191 děl dokončených v posledních pěti letech.

Kromě hlavní ceny porota udělila dalších šest ocenění, takzvaných cen partnerů. Akademie České ceny za architekturu současně ocenila výjimečný počin, kterým se staly pořady České televize Šumná města a Šumné stopy.

Finalisty z 27 nominovaných vybírala mezinárodní porota v čele s Henri Bavou z Francie. Dalšími členy byli Alessandra Cianchettová žijící ve Velké Británii, Nizozemec Jeanne Dekkers, další Brit Gillian Horn, Csaba Nagy z Maďarska, Štefan Polakovič ze Slovenska a další Nizozemec Jeroen van Schooten.

Odborná porota vyzdvihla nejenom široké spektrum projektů od malých až po velké, od rekonstrukcí po novostavby. Komisi také velmi překvapil vysoký standard všech projektů. 

V následující galerii si můžete prohlédnout všechny oceněné a některé finálové projekty.