Nejlepší rodinný dům podle Obce architektů je ve Znojmě, má zelenou střechu a tři patra

Nejlepší rodinný dům je podle ankety Obce architektů ve Znojmě a je mimo jiné propojený s venkovní terasou.

Nejlepší rodinný dům je podle ankety Obce architektů ve Znojmě a je mimo jiné propojený s venkovní terasou. Zdroj: BoysPlayNice

Dům vznikl na místě původní proluky. Pozemek je svažitý s původní terasovou úpravou s kamennými zídkami.
Nad protějším břehem se zvedá skalní stěna se Znojemským hradem, rotundou sv.Kateřiny a kostelem sv.Mikuláše.
Dům má ze strany od řeky Dyje tři patra.
Severní část domu do nábřeží tvoří šikmou střechu navazující na střechy sousedních domů. Střecha je zelená a opticky přechází do stoupající zahrady.
Hlavní obytný prostor domu, který je podle Obce architektů nejlepším za loňský rok, umístili architekti do nejvyššího patra.
23
Fotogalerie

Nejlepším rodinným domem postaveným v uplynulém roce je ten ve Znojmě, má zelenou střechu a vizuálně splývá se svahem. Objekt, který získal hlavní cenu Grand Prix Obce architektů v kategorii nejlepší rodinný dům, navrhli architekti z brněnského studia Kuba&Pilař.

Pořádající Obec architektů ceny vyhlásila prostřednictvím předtočeného pořadu vysílaného na internetu na začátku října. Do letošního 27. ročníku ceny bylo přihlášeno 180 projektů. Cenu za celoživotní přínos získal architekt Jiří Lasovský.

Oceněný dům podle popisu organizátorů soutěžě stojí na pozemku v místě proluky mezi rodinnými domy, které tvoří nábřeží řeky Dyje. Terén pozemku je velmi svažitý, má původní terasovou úpravu s kamennými stěnami. Nad protějším břehem se zvedá skalní stěna se Znojemským hradem, rotundou sv. Kateřiny a s kostelem sv. Mikuláše.

Dům má do nábřeží tři nadzemní podlaží, do svahu podlaží jedno. Střecha je zelená a opticky přechází do stoupající zahrady. Do zelené plochy střechy jsou vyříznuté okenní otvory dětských pokojů a obytného prostoru. Hlavní obytný prostor je umístěný v nejvyšším podlaží a je propojený s venkovní terasou a zahradou na jižní straně.

 

Porota udělila i další ceny v podobě malých modrých kostek v následujících kategoriích:

Novostavba – Kostel Blahoslavené Marie Restituty, Brno-Lesná – Ateliér Štěpán s.r.o. / autor Marek Štěpán, spolupráce František Brychta, Vanda Štěpánová, Jan Vodička a Marin Kopecký 

Rekonstrukce – Sídlo firmy LASVIT – ov architekti s. r. o. – Jiří Opočenský, Štěpán Valouch 

Architektonický design a rekonstrukce – Miroslav Cikán, Pavla Melková, MCA Ateliér – Památník Jana Palacha ve Všetatech

pramen Obec architektů ČR

 

Prohlédněte si oceněnou realizaci v následující galerii.