Toshiba chce prý koupit od Canonu divizi zdravotnických přístrojů

Zdravotnický přístroj od Canonu

Zdravotnický přístroj od Canonu Zdroj: Canon

Japonský průmyslový konglomerát Toshiba vstoupí do exkluzivních jednání s výrobcem elektroniky Canon o prodeji své divize zdravotnických přístrojů. Toshiba to podle agentury Reuters uvedla v dnešním sdělení. Canon za tuto divizi v silně konkurenční aukci nabídl přes 700 miliard jenů (6,2 miliardy dolarů, 153 miliard korun), napsal japonský list Nikkei.

Toshiba nabídla divizi Toshiba Medical k prodeji, aby si posílila hotovostní rezervy pro restrukturalizaci a na náklady soudních žalob kvůli účetnímu skandálu.

Toshiba loni přiznala, že od fiskálního roku 2008/2009 nadhodnotila zisky o 155 miliard jenů. Jde o největší účetní skandál v Japonsku od doby, co se v roce 2011 přišlo na účetní manipulace ve společnosti Olympus.

Canon v aukci soutěžil s domácími konkurenty Fujifilm Holdings a Konica Minolta, které se podle informovaných zdrojů agentury Reuters spojily s evropskou investiční firmou Permira.

Divize Toshiba Medical je druhým největším světovým výrobcem přístrojů pro CT vyšetření, vyrábí také rentgenové přístroje a zařízení pro vyšetření magnetickou rezonancí. V posledním finančním roce tržby divize přesáhly 400 miliard jenů.