Toshiba kvůli skandálu žaluje bývalé šéfy. Za čtvrtletí prodělala miliardy

Toshiba

Toshiba

Japonská elektrotechnická společnost Toshiba Corp. podala žalobu na pět bývalých výkonných představitelů firmy, včetně tří někdejších generálních ředitelů, kvůli špatnému řízení. Žalobou se zřejmě firma snaží distancovat od účetního skandálu, který je největší firemní aférou v Japonsku od roku 2011, kdy byl odhalen skandál firmy Olympus.

Společnost současně oznámila, že za tři měsíce do konce září vykázala ztrátu 79,5 miliardy jenů (16,2 miliardy korun) ve srovnání se ztrátou 90,2 miliardy loni. Výsledky zvyšují tlak na vedení firmy, aby zavedlo drastická restrukturalizační opatření.

Toshiba v prohlášení uvedla, že chce od předchozího generálního ředitele Hisaa Tanaky, dvou jeho předchůdců a dvou bývalých finančních ředitelů odškodné 300 milionů jenů (přes 61 milionů korun).

Žaloba přichází po vyšetřování nezávislého panelu, který měl zjistit odpovědnost 98 bývalých a současných vedoucích představitelů firmy za nadhodnocování zisků během sedmi let.

Požadavky akcionářú

Toshiba zřídila nezávislý panel v září. Reagovala tak na požadavky akcionářů, aby firma podala žalobu proti 28 bývalým a současným vysokým představitelům a chtěla po nich odškodné jednu miliardu jenů.

Toshiba poprvé veřejně připustila, že našla nesrovnalosti v účetnictví, v dubnu. Později oznámila, že od fiskálního roku 2008/2009 nadhodnotila svůj zisk o celkem 155 miliard jenů.