Toshiba vyvinula robota, který pomůže vyčistit Fukušimu

robot pro práci na 3. reaktoru ve Fukušimě

robot pro práci na 3. reaktoru ve Fukušimě Zdroj: Japan Times

Japonské firmy intenzívně pracují na likvidaci následků jaderné katastrofy ve Fukušimě. Pět let po nehodě jsou však prostory budovy třetího reaktoru stále zamořeny smrtící radiací. Třetí blok utrpěl největší poškození výbuchem vodíku a následným roztavením reaktoru. A tak společnost Toshiba vyvinula nový model robotického „uklízeče“, který bude manipulovat s tím nejnebezpečnějším radioaktivním materiálem – palivovými tyčemi.

„Stav třetího bloku stále neumožňuje přítomnost pracovníků,“ uvedli na začátku týdne energetici z Tokyo Electric Power (Tepco) s tím, že problém s čištěním prostředí jim pomůže vyřešit Toshiba a její robotický specializovaný jeřáb pro manipulaci s palivovými tyčemi.

Robot je vybaven specializovaným ramenem pro likvidaci překážek a kleštěmi pro manipulaci s tyčemi, souběžně s tím několika sadami on-line kamer, které budou obraz okolí a postup práce vysílat obsluze do jiné budovy. Robot začne pracovat na odstranění 556 palivových tyčí z nádrže poškozeného reaktoru někdy v průběhu roku 2017. Do té doby bude probíhat školení operátorů robota a příprava inženýrských prací k jeho instalaci. Tepco dokončilo likvidaci 1535 palivových tyčí čtvrtého reaktoru Fukušimské elektrárny na sklonku roku 2014.

Robot v akci