Továrny, sídliště nebo funkcionalistické vily. Projděte si to nejlákavější ze Dne architektury

Winternitzova vila v Praze od architekta Adolfa Loose

Winternitzova vila v Praze od architekta Adolfa Loose Zdroj: Archiv festivalu Den Architektury

Kostel v Heřmánkovicích
Kostel v Šonově
Kostel v Šonově
Kostel v Šonově
Kostel v obci Vernéřovice
28
Fotogalerie

Nejenom objekty ve velkých městech, ale i ve stovce obcí po celém Česku se příští víkend otevřou při příležitosti jubilejního desátého ročníku festivalu Den architektury. Prohlédněte si redakční výběr těch nejzajímavějších v následující galerii.

Mezi objekty, které bude možné v rámci festivalu obdivovat, naleznou návštěvníci například bývalé továrny, moderní ekologické stavby, sakrální architekturu, zapomenuté židovské památky, areály nemocnic, bývalé dělnické čtvrti či obchodní domy.

„Program festivalu Den architektury je od roku 2001 založen na procházkách pro omezenou skupinu lidí a akce se konají převážně venku, proto věříme, že se letošní ročník uskuteční v plánovaném rozsahu. Samozřejmě budeme respektovat veškerá bezpečnostní opatření a věříme, že letošní ročník bude důstojnou oslavou deseti let našeho festivalu,“ říká ředitelka a zakladatelka festivalu Den architektury architektka Marcela Steinbachová.

Na vybrané akce v rámci programu festivalu je potřeba rezervace, kterou je možno od dnešního dne udělat ve všech regionech. V Praze budou rezervace spuštěny od 27. září. 

Akce v Praze

Festival chystá v hlavním městě více jak 80 různých akcí. Program láká například do městské divočiny pod Barrandovem, na ostrov Štvanice nebo provede oblastí Masarykova nádraží. Zaměří se na turistické pasti, problematickou lokalitu Plzeňské ulice či obnovu Čelakovského sadů a okolí Národního muzea. Nabídne též procházky po vybraných nemocničních areálech. Pod heslem Hurá dovnitř! se mimořádně veřejnosti otevře bývalá výrobna uzenin přestavěná na kancelářské prostory v Nuslích nebo kotelna Všeobecné fakultní nemocnice – téměř neznámá technická stavba Karla Pragera. Otevřen bude také Dům Autoklubu ČR.