Trenýrky mám stejné už deset let

Mirek Dušín vede už deset let Rychlé šípy ve Slováckém divadle. Teď konečně promluvil exkluzivně pro Sedmičku.

Komiksová postava Mirka Dušína poprvé za dobu svého desetiletého angažmá ve Slováckém divadle ožila. Díky jeho představiteli ze Slováckého divadla Davidovi Vacke se čtenáři Sedmičky mohou dozvědět i to, jestli je skutečně takový slušňák, jak se povídá.

Mirku, jaké jste měl pocity před deseti lety, kdy Slovácké divadlo začalo hrát příběh Rychlých šípů?

Bylo to napínavé. Když jsme se dozvěděli, že ve Slováckém divadle chtějí, abych se představil s hochy z Rychlých šípů, tak jsme byli zvědaví, jak dlouho naše působení na jevišti bude bavit lidi. Nikoho z nás nenapadlo, že to bude trvat deset let.

Jak jste se za tu dobu změnil?

Myslím, že vůbec. Jsem pořád mladý, to je výhoda komiksové postavy. Ale když se někdy podívám do zrcadla, mám přece jenom pocit, že jsem starší, než bych měl být.

Museli jste si za tu dobu nechat upravovat kostýmy?

Dobré je, že mám neustále stejné trenýrky. Což je ukázka i kvality těch trenýrek. Ale je pravda, že před deseti lety měly drobnou rezervu, která už je teď o něco drobnější.

Mnozí lidé jsou přesvědčení, že jste nikdy v životě neřekl sprosté slovo. Platí to stále?

Minimálně na jevišti Slováckého divadla to neplatí. Jednou mi to tam ujede a mě to mrzí. O přestávce mě pak hoši utěšují, že příště se to už určitě nestane. Ale nastane další repríza a v jednu chvíli se tak strašně leknu, že to slovo uklouzne zase.

Jaké nejsprostší slovo máte odvahu říct nahlas?

Tak to pardon, já bych sprosté slovo neřekl ani za sto jiných sprostých slov!

Ve Slováckém divadle vás hraje David Vacke. Jak jste s ním spokojený?

Bojím se o něm mluvit, aby mi to pak na jevišti nevrátil. On někdy ztrácí přehled, kdy je Mirkem Dušínem a kdy je sám sebou. Myslím, že i já občas přestávám být komiksovou figurkou. Je těžké se v tom orientovat.

Je v divadle herec, který by vás dokázal zahrát lépe?

Vzhledem k předchozí odpovědi a vzhledem k tomu, že David umí číst, říkám jednoznačně: Ne! Asi.