Tři kadeti v bowlingu jedou do světa

Na Mostecku jsou dva sportovní bowlingové kluby. Oba vysílají reprezentanty na mistrovství světa do Helsinek.

Most, Litvínov / Hluk z řehtaček, dupot a řev fanoušků, tak vypadá atmosféra na světových turnajích ve sportovním bowlingu. Z domácích bojů jsou čeští hráči zvyklí na klid. S atmosférou jako z hokejového utkání se budou muset vyrovnat Pavel Procházka a Ivana Pádárová z Bowling Clubu Čechie Litvínov a Michal Mužík z Benedikt Bowling Clubu Most. Všichni tři jedou na Mistrovství světa kadetů do Helsinek od 23. července do 1. srpna.

Těžká váha

Hráči za jeden den turnaje zvednou kouli tolikrát, že navzpírají přibližně jeden a půl tuny. „Sportovní bowling nemá s hospodskou hrou nic společného, i když většina hráčů se k němu dostala právě přes oblíbenou kratochvíli,“ podotýká Karel Pádár a dodává, že jako každý sport má bowling přísná pravidla. Žádný alkohol, cigarety, hráči mají předepsaný oděv. „Na každý typ mazání má hráč jinou kouli, do které mají na míru vyvrtané díry pro prsty,“ vysvětluje jeho žena Klára.

Benjamínci turnaje

V kategorii kadetů se v Helsinkách střetnou hráči od čtrnácti do jedenadvaceti let. Čeští reprezentanti budou jedni z nejmladších. „Jedou sbírat zkušenosti. Mají velký potenciál do budoucna, proto se reprezentační trenéři rozhodli, že vyšlou mladé hráče,“ říká Klára Pádárová. Toho si jsou vědomi sami reprezentanti. Kladou si splnitelné cíle. „Nikdy jsem na podobném turnaji nebyl. Bývám celkem v klidu, ale tam asi trému mít budu. Chci si užít atmosféru a zkusit se dostat do padesátého místa,“ plánuje patnáctiletý Pavel Procházka. Nominaci si vybojoval ziskem titulu mistra České republiky.

Zkušenější hráčka

O rok mladší Ivana Pádárová už zkušenosti má z mistrovství Evropy, kde slušně zabodovala hlavně v závodu dvojic. „S Veronikou Novákovou z Prahy skončily dvanácté. V jednotlivcích ale měla střídavé výkony, celkově byla čtyřicátá,“ hodnotí její evropské vystoupení Klára Pádárová.

Profesionální trenéři

První týden v červenci čeká nadějnou Litvínovanku soustředění s trenérkou Kateřinou Beštovou, která jako jediná v Česku má stříbrný trenérský certifikát z USA. „Trénuji s ní asi rok a je to znát. Myslím, že v Helsinkách už mít ani trému nebudu. Chci se dostat do první poloviny startovního pole,“ dodává dívka.

„Není to náhoda, že tři z osmi reprezentantů jsou odsud. Trénují pod dohledem profesionálů a tím, že kluby si hodně konkurují, nutí hráče stále se zlepšovat,“ myslí si Klára Pádárová. Zatímco její muž s otcem Pavla Procházky doprovodí hráče na turnaj, ona bude sledovat jejich výkony on-line na adrese www.keilailu.fi/wyc. „Jeden tatínek se obětuje a pojede do Helsinek autem, aby tam odvezl veškerou výbavu. V letadle by měli obrovskou nadváhu,“ uzavírá se smíchem Klára Pádárová.