Triatlonisté se utkají o Evropu

Nejlepší triatlonisté z celého světa se o víkendu znovu po roce proženou Karlovými Vary.

Za patnáct let si Karlovy Vary na evropský triatlon už měly čas zvyknout a každý rok ho teď nadšeně vítají. Trať skvělé podívané se sice s průběhem let mění společně se závodníky vepsanými do startovní listiny, to nejdůležitější však v centru lázeňského města zůstává: špičkový triatlon.
„Sobota bude patřit amatérskému sportování, v neděli přijdou ke slovu profesionální triatlonisté,“ říká ředitel závodu Vladimír Malý k víkendovému programu.
Triatletů se totiž v Karlových Varech představí mnohem víc než jen profesionálové z evropské špičky. Sobotní dopoledne si dvě disciplíny triatlonu vyzkoušejí děti od tří do čtrnácti let. „Celý závod bude komornějšího charakteru než závody dospělých. „Neočekáváme, že se ze všech účastníků stanou budoucí závodníci, ale budeme se snažit náš sport dětem přiblížit takovou formou, aby jich pár přišlo do oddílu,“ říká Malý. Podle věku dětí se také přizpůsobí délka tratí. „Loni jsme závod připravili poprvé a dětem včetně jejich rodičů se klání moc líbilo,“ pochvaluje si Malý.
V neděli budou nejlepší profesionální triatlonisté z celého světa bojovat o body nejen v evropském poháru, ale také v rámci republikového šampionátu. Start a plavecká část všech závodů proběhne na koupališti Rolava, odkud se závodníci přesunou do lázní, kde je čeká zejména stoupák na Zámecký vrch. U Thermalu pak vymění kolo za běžecké boty a vydají se do poslední disciplíny.