Tribuna chudých. Baník, světlice a pivo

Na Baník zadarmo? Račte na tribunu chudých.

Je půl hodiny před utkáním. Ostravský Baník si to za chvíli rozdá s běloruským Mogilevem o postup do dalších bojů Evropské ligy. Davy fanoušků se pomalu linou k Bazalům. Někteří na stadion, jiní na betonovou zeď nad silnici, která se vine kolem Bazalů. Tomuto místu se říká tribuna chudých, nebo sektor Ch 1. Na trávník je tu krásně vidět. A lístek nepotřebujete.
„Chodím se sem dívat už dvacet let,“ chlubí se chlapík v bílém tričku. Chvíli před zahajovacím hvizdem lemují plot u zdi desítky fanoušků. A stále přicházejí další. Sedají si na svodidla, postávají u plotu, zapalují cigarety, popíjejí a diskutují. Na vše dohlíží skupinka policistů. Klidná ulice s rodinnými domky se mění v tribunu.
Scházejí se mladí, staří, muži i ženy. Někteří mají baníkovská trička a šály, najdou se i slečny v růžových tílkách a žabkách. Skalní fandové i příležitostní diváci. Starší pán opřený o svodidla říká, že šel jen náhodou kolem. A dostal chuť se zastavit. „Kdysi jsem chodíval fandit na stadion. Teď už ale nemám moc času,“ usmívá se.
Každý má svůj důvod, proč dává tribuně za plotem přednost před výhledem z plastového sedadla přímo na stadionu. Na místě se scházejí i skalní baníkovci, kteří si odmítli pořídit novinku zvanou Karta fanouška. Stojí tři sta korun a člověk ji získá jen tehdy, když klubu nahlásí své osobní údaje. Jenže bez karty se nedá koupit permanentka na ligu. „Na tribuně chudých jsem od doby, co kartu zavedli. Je tu pohoda, super lidi, nikdo po mně nic nechce a nikomu nemusím dávat své údaje. Ušetřím sakramentsky hodně,“ vysvětluje své důvody mladík s baníkovskou šálou, který se představuje přezdívkou Obama.
Fanoušci mezitím na plot lepí obrovský transparent. Zápas začíná. Většina má oči jen pro fotbal, napjatě sleduje šance Baníku a nadává na simulující hosty. Když se na trávníku neděje nic závažného, na vyhlídce nad cestou několik baníkovců zapálí světlice. Mohutně skandují: „Český fotbal pro fanoušky.“

Lahve uklidí bezdomovci

Pak přijde rána. Soupeř skóruje. Všichni se chytají za hlavu. Vzápětí přichází vyrovnání a mohutný jásot. Prázdných lahví od piva i nedopalků cigaret přibývá. I ve druhé půli je tu pohoda, jen nadávek lítá čím dál více. Aby postoupili, musejí dát domácí další góly. „To je druhý Collina,“ rozčiluje se jeden z fanoušků a naštvaně mává rukou na rozhodčího.
Na ochozu přibývá sprostých slov, zdá se, že Baník má dnes na góly smůlu. Zápas končí, Baník prohrává a v pohárech končí. Fanoušci se rozcházejí domů. „Šéfe, ještě tady,“ volá jeden z fandů na přičinlivého bezdomovce, který rychle sbírá prázdné lahve od piva. Za chvíli je zeď prázdná a po fanoušcích zůstávají jen plechovky, nedopalky a zbytky dýmovnic.