Trilobity čeká změna

Podesáté se budou v Berouně udělovat výroční ceny Trilobit. Letos bez moderátorky Ester Kočičkové.

Na Berounsko se teď obrátila pozornost mnoha filmových fanoušků. Zatímco v nedaleké sklárně Nižbor vznikají sošky Českých lvů, v Berouně se budou už v sobotu předávat jiná filmová ocenění, rovněž z nižborské sklárny, Trilobiti. „Celkově jde o třiadvacátý ročník, v Berouně se budou ceny předávat podesáté,“ uvedl režisér akce Martin Skyba.
V čem bude jubilejní ročník jiný? Zatímco porota může udělit nejvýše pět Trilobitů, letos budou předáni jen tři. „Porota byla přísná. Taktéž u Čestných uznání bude stejná bilance. Namísto pěti možných, budou rozdána jen tři. Ovšem Zvláštní cena poroty bude opět v dobrých rukou,“ slibuje Martin Skyba. Desátý ročník má i další novinku. Po úspěšných dvou ročnících se z role moderátorky omluvila Ester Kočičková. „Vsadili jsme na Stáňu Lekešovou. Nepochybuji, že je to dobrá volba. O přípravě jsme mluvili v kavárně Slavia a Stáňa potvrdila, že je profesionálka. V pátek to určitě potvrdí i na generálce,“ tvrdí Skyba.
A co konkrétně na diváky čeká? Kino Mír se návštěvníkům otevře už dopoledne, na plátně se budou promítat zejména pořady pro děti. Miloš Zvěřina si pro nejmenší připravil od jedenácti hodin tradiční Kvíz. Odpolední program zahájí ve třiáct hodin promítání dokumentu o předávání loňských cen. Poté budou moci diváci do šestnácti hodin zhlédnout vítězné pořady loňského ročníku.
Ceremoniál začne v půl šesté. Předána bude i cena Vladislava Vančury za celoživotní dílo. „Porotě předsedal Tomáš Pilát. Zda byl výběr obtížný a co při rozhodování hrálo největší roli, nevím,“ přiznal Skyba. V minulosti si už sošku odnesli Jan Švankmajer, Jiří Menzel, František Vláčil či Věra Chytilová.
Proč se udělují právě trilobiti? „Ty vybrala jako symbol, který tu před mnoha miliony let plaval, bývalá pracovnice Muzea Českého krasu,“ popsal Skyba. Očekává, že akce přiláká do kina mnoho filmových fanoušků. Na návštěvnosti ale příliš nebazíruje. „Na to je tu třeba Český lev nebo MFF v Karlových Varech. Nám jde o kvalitu oceněných filmů,“ uvedl Skyba. Tradici předávání Trilobitů zahájila nezávislá organizace pracovníků v audiovizi roku 1965. O čtyři roky později byl ale svaz na příkaz ministerstva vnitra rozprášen. „Záminkou bylo udělení Trilobita Vlastimilu Vávrovi za pořad, který objasňoval nejasnosti kolem sebevraždy Jana Masaryka,“ dodal Skyba s tím, že tradice byla obnovena v roce 1990.