Troufám si na tisícovku zápasů

Marek Melenovský oslavil devítistý extraligový zápas v dresu Zlína. A rád by v klubu zůstal, protože na Moravě herně ožil.

Na neděli 15. ledna jen tak nezapomene. Stal se totiž jedenáctým hokejistou v historii, který v české extralize odehrál devět set utkání. Útočník Marek Melenovský dosáhl této mety v dresu Zlína, kam se v prosinci vrátil po čtyřech a půl letech z Karlových Varů. Až na konci ledna se však dozví, zda sezonu dohraje na Moravě.

Melenovský je druhým hráčem, který v dresu Zlína dosáhl na metu devíti set odehraných duelů v extralize. Před ním se to podařilo Petru Leškovi. „Celkem to uteklo, ale tohle číslo už je docela nálož. Povedlo se mi to díky tomu, že jsem začal docela brzy a byl pořád v nejvyšší soutěži. Potom už ty zápasy naskakovaly,“ praví zkušený forvard.

Rekordmanem v počtu extraligových startů je jeho někdejší karlovarský spoluhráč Josef Řezníček, který odehrál 1035 duelů. „Uvidíme, jak mi bude držet zdraví, ale na tisícovku si troufám. Fyzicky se cítím v pohodě, tak proč ne,“ uvažuje Melenovský. Stále těží z toho, že si pravidelně po trénincích přidává.

„Člověk musí něco dělat, potom je víc zpevněný a vyhýbají se mu zranění. Pořád se udržuji, abych byl odolný. A taky dbám na životosprávu. Dřív se to obecně tolik neřešilo, ale teď je větší profesionalismus,“ tvrdí hokejista.

Karlovy Vary jej uvolnily do Zlína do 31. ledna a bude záležet na vedení moravského klubu, zda si Melenovského nechá do konce sezony. „Zatím netuším, jak to bude, ale chtěl bych tu zůstat. Herně jsem ve Zlíně hodně ožil. Ale v kariéře jsem poznal, že se nedá v hokeji plánovat, takže počkám na konec ledna,“ říká útočník.

Debut v šestnácti

Osmnáct a čtvrt roku dělí od sebe Melenovského extraligový debut a devítistý zápas. Dnes už s úsměvem vzpomíná, když jej jako šestnáctiletého povolali do elitního týmu jihlavské Dukly. Po těle mu tehdy dobře nebylo. Měl obavy, zda se v tak mladém věku dokáže prosadit mezi dospělými, navíc v mužstvu, kterému šéfovaly jeho idoly z dětství.

„V šestnácti jsem seděl ve škole v lavici, do třídy přišel pan ředitel a řekl, že se mám jít odpoledne s Duklou připravovat na zápas. Byl jsem z toho vyřízený. Myslel jsem, že si dělá srandu, ale nakonec jsem se na zimák dostavil,“ popisuje rodák z Humpolce.

„Tehdy jsme hráli proti Kladnu, zvládl jsem dvě třetiny. Pamatuji si, že jsem dostal dvě bomby, vždycky jsem z ledu odjížděl se soplem u nosu a košík měl otočený na druhou stranu,“ vypráví čtyřiatřicetiletý útočník.

Extraligové začátky pro něj byly krušné. „V kabině byli mistři světa, legendy, osobnosti, na které jsem se chodil jako dítě dívat. Přišel jsem, řekl jim dobrý den. Měl jsem obrovský respekt, možná proto jsem se v lize rozkoukával dva roky,“ poznamenává Melenovský, jehož prvním trenérem v nejvyšší soutěži byl bouřlivák Jaroslav Holík.

Necelé dva roky od úvodní epizody už byl stálým členem Dukly, kde působil s krátkou pauzou až do roku 1999. Poté přes Havířov, Vítkovice, Znojmo a Třinec zamířil v roce 2005 do Zlína, kde si však příliš nesedl s tehdejším koučem Bokrošem.

Proto po dvou letech rád přijal nabídku z Karlových Varů, kde prožil nejkrásnější chvíle kariéry. V sezoně 2007/2008 zakončili Západočeši finálovou sérii prohrou, o rok později se už radovali z titulu a Melenovský byl klíčovým mužem úspěšného týmu.

„Šestý finálový zápas jsme se Slavií prohrávali 0:3 a věděli, že venku tu sérii těžko dotáhneme do konce. Povedlo se mi ve druhé třetině dát gól, pak se to zlomilo a mohli jsme začít slavit,“ připomíná nádherné chvíle Melenovský.

MAREK MELENOVSKÝ

• jedenáctý hokejista v historii extraligy, který odehrál minimálně 900 zápasů
• prošel kluby Dukly Jihlava, St. John's Maple Leafs v nižší zámořské lize, Havířova, Vítkovic, Znojma, Třince, Karlových Varů a Zlína