Tunel Blanka bude možná levnější o dvě miliardy

Konečná cena za stavbu pražského tunelového komplexu Blanka se podle pražského primátora Bohuslava Svobody možná sníží o dvě miliardy korun na 36 miliard korun. Tunel by mohl být zprovozněn v dubnu roku 2014. Jednání s Metrostavem má Praha uzavřít tento měsíc podpisem osmého dodatku ke smlouvě, v němž bude termín dokončení i cena. „Pokud se nám podaří cenu snížit o dvě miliardy, tedy na 36 miliard korun, budu to považovat za vynikající výsledek, protože cokoli nad dvě miliardy už by byl zázrak,“ řekl primátor. Dodal, že ušetřit lze například na vnitřních obkladech tunelu. „Dohromady jde o 18 hektarů obkládaček,“ uvedl Svoboda.

V září Praha zveřejnila právní analýzu dosavadního postupu při výstavbě tunelového komplexu, která potvrdila nejasnosti kolem stavby a upozornila na možná závažná pochybení. Radnice ale trestní oznámení v souvislosti s Blankou nechystá. „Zatím žádný audit nenalezl okolnosti, na jejichž základě by mohl kdokoli trestní oznámení podat,“ soudí primátor.

Stavba tunelového komplexu začala již v roce 2007, délka severozápadní části městského okruhu bude téměř 6,4 kilometru. Doplní tak již provozovaných 17 kilometrů okruhu. Budování od počátku provází množství problémů. Během ražby se tunel třikrát propadl a Metrostav kvůli nehodám dostal od báňského úřadu několik pokut. Místní obyvatelé si také často stěžovali na hluk nebo prašnost ze stavby.