Twitter spustil odlehčenou verzi Lite. Chce nalákat uživatele z Afriky

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Profimedia.cz

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Centrála Twitteru v San Francisku
Knihovna v centrále Twitteru
Střecha centrály Twitteru
35
Fotogalerie

Sociální síť Twitter představila úspornou verzi své mobilní aplikace s názvem Twitter Lite. Technologicky jednodušší a rychlejší novinka míří především do častí světa s pomalejším internetem. Twitter si slibuje růst počtu uživatelů.

Twitter Lite má šetřit data, kde se dá. Aplikace nestahuje obrázky v plném rozlišení. Videa se natahují až v okamžiku, kdy na ně uživatel v mobilu klikne. Podle prvotních testů by se aplikace měla načítat až o 30 procent rychleji a spotřebovávat až o 70 procent méně dat než běžná aplikace. Celkově by měl Twitter Lite zabírat jen 1MB místa v telefonu.

Twitter na svém blogu uvedl, že Twitter Lite bude k dispozici po celém světě, ale primárně má oslovit uživatele v Africe, Jižní Americe nebo chudších zemích Asie. Například v Indii se už Twitter spojil se společností Vodafone, která by se měla postarat o propagaci novinky.

Aplikaci nebude třeba instalovat. Novinka by měla být novým standardem sociální sítě v budoucnu. 

Úsporné verze aplikací určené uživatelům z rozvojových zemí nejsou žádnou novinkou. Svou verzi Lite má mimo jiné Facebook nebo Facebookem vlastněný Messenger. Osekanou verzi má nejnověji také YouTube. YouTube Go nabízí stahování videí pro offline použití nebo posílání klipů mezi smartphony bez využití dat. Novinka ale není dostupná všude.

Twitter už delší dobu hledá způsoby, jak nastartovat růst uživatelské základny. Ta se zastavila na 319 milionech. A stagnuje i přesto, že loni byla mikroblogovací služba díky brexitu a americkým prezidentským volbám ve středu světového dění. 

Právě příliv nových uživatelů je podstatný pro další budoucnost firmy, která za dosavadních 11 let existence stále nevydělala jediný dolar. V minulém roce dokonce společnosti vzrostly výnosy o 14 procent na 2,5 miliardy dolarů (63,5 miliardy korun). I přesto skončilo hospodaření ve ztrátě 457 milionů dolarů (asi 11 miliard korun). Zlepšit výsledky se nepodařilo ani přesto, že společnost propustila desetinu svých zaměstnanců, tedy asi 350 lidí.