U doktora vás čeká v budoucnosti bezbolestné laserové žihadlo

Injekce (Foto: Profimedia)

Injekce (Foto: Profimedia) Zdroj: Profimedia

Patříte k těm, kteří omdlévají při pohledu na injekční jehlu? Pokud ano, máme pro vás dobrou zprávu. Možná již za pár let totiž nebude vaše lékařka či zdravotní sestra tenkou jehlu potřebovat.

Jihokorejští vědci totiž pracují na zařízení nazvaném Microjet. Jedná se laserový vstřikovač, který dokáze vyslat kapalinu ze svých mikrotrysek až rychlostí 30 m/s. Badatelé plánují, že by jejich systém mohl nahradit konvenční injekce. Narozdíl od nich je totiž bezbolestný, pacient aplikaci pocítí jako náraz obláčku vzduchu.

Badatelé z Národní univerzity v Soulu k aplikaci používají laser s krystalem yttrito-hlinitého granátu dotovaného ionty erbia. Tento druh laseru se používá například ve stomatologii nebo při kosmetických ošetřeních pleti. Tryska zařízení je jen o trochu širší než šířka lidského vlasu.

„Dopad látky z trysky na kůži je vyšší než pevnost kůže a proto do ní tekutina snadno vnikne a nepotřísní okolí,“ vysvětluje vedoucí studie, profesor Jack Yoh Seoul.

Podobné injektory na principu pístu již existují, ale je u nich těžké kontrolovat dávku. Vstřikovače s laserem oproti nim mohou dávku i hloubku aplikace léků pod kůži kontrolovat lépe.