Uber má v Číně silnou oporu. Získal investici od Baidu

Uber v Číně (ilustrační foto)

Uber v Číně (ilustrační foto) Zdroj: CC BY 2.0: bfishadow via Flickr

V rámci své expanze získala alternativní taxislužba Uber významného partnera. Na čínském trhu ji má podpořit tamní internetový gigant Baidu. Uberu se tak otevírají nové možnosti, jak proniknout na trh, kde se mu prozatím moc nedaří.

Uber vstoupil do Číny už v loňském roce. K 1. červenci 2014 fungoval ve čtrnácti čínských městech. Celkově však ale nepřitáhl tolik pozornosti, kolik by si představoval. Naráží na omezení ze strany čínských úřadů i na silnou konkurenci v podobě zdejších populárních služeb GrabTaxi a MyTeksi. Informoval o tom Bloomberg.

To se ovšem může zásadně změnit s příchodem obra Baidu, který prý chystá investici ve výši 600 milionů dolarů, jak už dříve informovalo China National Radio. Navíc Uberu může nabídnout celou svou mobilní síť, nejkvalitnější mobilní mapy a data z mobilního vyhledávání, které využívá okolo dvou set milionů lidí. „Uber potřebuje lokální hráče, jako je Baidu, aby pochopil čínský trh,“ potvrzuje analytik Li Yujie z RHB Research Institute.

Baidu i Uber se prozatím odmítly k investici vyjádřit. Podle informací Bloombergu budou detaily oficiálně oznámeny příští středu 17. prosince.

Taxislužby jako zbraň

Pro Baidu byla investice do podobné služby v podstatě nutností. Různé alternativní taxislužby se v Číně stávají jednou ze zbraní konkurenčního boje mezi největšími internetovými firmami, které si chtějí urvat co největší díl z půlmiliardové mobilní populace. Společnost Alibaba proto například investovala do aplikace Kuadi Dache, další obr Tencent Holdings zase do Didi Dache.

Peníze půjdou do Asie, říká šéf Uberu
Uber před časem získal od investorů celkem 1,2 miliardy dolarů. Hodnota mladé firmy se tak vyhoupla na zhruba 40 miliard dolarů, což překračuje hodnotu například největší světové letecké společnosti American Airlines nebo internetové firmy Twitter.
Šéf společnosti Travis Kalanick v této souvislosti potvrdil, že nové finance Uberu umožní expandovat zejména v Asii. Firma prý díky tomu během příštího roku vytvoří přes milion pracovních míst.