Umírají vám pokojové rostliny? Pořiďte si „robokraba“ Hexa!

Robot Hexa

Robot Hexa Zdroj: Tianqi Sun

Robot Hexa
Robot Hexa
Robot Hexa
Robot Hexa
5
Fotogalerie

Tianqi Sun, CEO společnosti Vincross, upravil svého robota Hexa tak, aby mu pomáhal pečovat o pokojové rostliny. Hexa tak trochu připomíná kraba a umožňuje obyčejným lidem experimentovat s robotikou – přesněji řečeno těm lidem, kteří si mohou dovolit za něj zaplatit 949 dolarů.

Tato modifikace byla představena již loni, ale pozornost široké veřejnosti si získala až poté, co o ní vyšel článek The Verge. Sun v rozhovoru pro zmíněný magazín uvedl, že k jejímu vytvoření ho inspirovala mrtvá slunečnice.

„Mrtvá květina se nacházela na místě, které bylo vždy ve stínu. Neměl jsem tušení, jak tam skončila, ani proč zemřela – jestli kvůli nedostatku slunečního světla či vody – ale byla tam a byla mrtvá,“ zavzpomínal.

„Myslel jsem, že kdyby se mohla trochu pohnout, popojít 30 stop ze stínu tam, kde byly ostatní slunečnice, tak by byla živá a zdravá. Ale to nemohla,“ dodal.

Z tohoto důvodu se Sun rozhodl vytvořit robota, který by rostlinám umožnil se přemisťovat a v rámci svých možností uspokojoval i další jejich potřeby. Pokud jeho svěřenkyně například potřebuje zalít, Hexa začne dupat nohama. Je-li naopak šťastná (i když není jasné, co přesně se výrazem „šťastná“ v tomto případě míní), Hexa tančí.

A aby toho nebylo málo, díky tomuto sympatickému robotovi si s vámi vaše rostliny mohou hrát. „Kdybychom měli Hexy dostatečně velké pro stromy, byli bychom o krok blíže k opravdovým Entům. Téma k zamyšlení,“ komentoval to Business Insider.

Článek vyšel na serveru VTM >>>