Ústí a Chomutov zbrojí na play-off

Bitva o extraligu: Chomutov má Dubu, Ústí Koutského.

Ústí, nebo Chomutov? Bitvu o hokejovou extraligu i letos svedou dva severočeské týmy, největší favorité první ligy. Kdo z nich se na blížící se play-off lépe vyzbrojil?

Při pohledu na sestavu je to Chomutov, který na poslední chvíli vytáhl eso budící respekt: ze slovenského Popradu, účastníka slavné KHL, přivedl brankáře Tomáše Dubu.

„Jsem tu kvůli jedinému cíli. A tím je postup do extraligy,“ potvrdil Duba. Na startu v Chomutově zažil dva extrémy. V úvodním zápase v Hradci Králové byl po třech inkasovaných gólech vystřídán s podílem na debaklu 2:8, nejtěžší chomutovské porážce za posledních šest let. V domácí premiéře s Olomoucí pak vychytal nulu a přispěl k výhře 2:0. „V Hradci to bylo jako ve zlém snu. Ale je to život. Ironií je, že v KHL jsem nikdy nestřídal a v první lize hned v premiéře,“ pousmál se s hořkostí Duba.

Nejlepší odpovědí na výprask bylo čisté konto. „Jsem rád, že to vyšlo takhle. Chtěl jsem, abychom vyhráli a mohli se soustředit na play-off. Nechtěl jsem samozřejmě začít tak, že dostaneme šišku v Hradci. Ale Chomutov má skvělé mužstvo, věděl jsem, že to nejsou žádní nazdárci,“ připomněl Duba.

Radost ze zlepšení brankářské posily měl i chomutovský kouč Václav Sýkora. „V prvním utkání na něm byla znát nervozita,“ popsal Sýkora. Brankářskou otázku řešilo i Ústí. A nakonec vsadilo na Vladislava Koutského. Výměnou za něj poslalo do Pardubic zkušeného Dušana Salfického. „Oba brankáři mají zároveň střídavé starty za své původní kluby,“ upřesnil Jaromír Šindel, sportovní manažer Ústeckých Lvů.

Francouz si počká

Loňský hrdina play-off Pavel Francouz je po zranění. „Byl bych rád, kdyby byl v pořádku, ale dva měsíce nechytal. Musí se dostat zpátky do formy, což nejde dělat v play-off. V listopadu můžete nějaký zápas prohrát, ale v 1. kole play-off už ne. Víme, jak to loni vypadalo s Vrchlabím, jak jsme měli sevřeno,“ připomněl kouč Petr Rosol loňské prvoligové čtvrtfinále, které Ústí otáčelo z 0:2 na 3:2 na zápasy. Proto zřejmě bude jedničkou pro vyřazovací část Koutský. „Díval jsem se na jeho statistiky poslední čtyři roky. V Hradci i ve Vrchlabí měl parádní čísla, úspěšnost zásahů i čtyřiadevadesát, v play-off pětadevadesát procet. Vypadá to, že když je v zápřahu, chytá dobře,“ vypozoroval Rosol. Ústí má zpátky útočníka Robina Hanzla, vrátil se z extraligového Litvínova. Do kádru Lvů zamířil z pražské Slavie forvard Jan Alinč.

Hlavní výhoda Ústí je to, že je vítězem základní části. Pokud by došlo v předpokládaném finále s Chomutovem na sedmizápasovou bitvu, rozhodující zápas by se hrál v aréně Lvů. Bilance soků v základní části je vyrovnaná: Chomutov i Ústí mají po dvou výhrách, byť Lvi jedné dosáhli až v penaltovém rozstřelu.

„Je to úplně jedno, jaká je teď bilance, pak se stejně začíná od nuly. Ale je fakt, že kdybychom čtyři zápasy v sezoně prohráli, tak tam nějaký červíček je. Je to 2:2 na zápasy, což dokládá naši vyrovnanost. Pokud se s Chomutovem utkáme ve finále, bude to zajímavé,“ těší se Rosol. Vyřazovací část začne v pondělí 27. února, nejpozději 9. dubna bude znám vítěz soutěže postupující do baráže o extraligu.