Úžasné: „Magický“ strom plodí 40 odlišných odrůd ovoce

Tree of 40 Fruit

Tree of 40 Fruit Zdroj: Krista Kennedy, CC BY-NC-SA 2.0

Než se Sam Van Aken vrhl na dráhu umělce, trávil spoustu času pomáháním na rodinném statku. A právě z těchto dvou zdrojů – tedy umění a zemědělství – se zrodil jeho neslavnější projekt. Jde o strom, který plodí neuvěřitelných 40 odrůd ovoce.

V roce 2008 se Van Aken dozvěděl, že sad při New York State Agricultural Experiment Station bude kvůli nedostatku finančních prostředků zrušen. To by však způsobilo zánik mnoha starých a vzácných ovocných stromů, které v něm rostly. Sam se rozhodl tomu zabránit a dotyčný sad koupil.

Během následujících let vytvořil jakýsi pracovní strom a postupně na něj rouboval další a další větve. Nakonec získal rostlinu, kterou se média nezdráhají označovat za „magickou“.

Tzv. Tree of 40 Fruit po většinu roku vypadá vcelku normálně. Jakmile ale přijde jaro, obsype se růžovými, bílými, červenými i fialovými květy, které se postupně proměňují ve švestky, broskve, meruňky, třešně, mandle atd.

V současné době takových stromů v USA roste již několik desítek – najdete je například v muzeích, komunitních centrech nebo soukromých uměleckých sbírkách.

„Lidé, kteří tento strom mají doma, mi říkají, že poskytuje perfektní množství a perfektní odrůdy ovoce. Je to tedy lepší než mít jednu odrůdu, která produkuje více, než můžete zužitkovat,“ řekl Van Aken v roce 2014. Výhodou je i to, že ovoce dozrává v různých časových obdobích (od července až do října), takže jim nejste zahlceni.

Článek vyšel na serveru VTM >>>