V čem se liší zirkon od briliantu? Pozor, hlavní rozdíl nespočívá jen v ceně

Zdroj: www.prsteny.cz

Když přijde na výběr prstenu, u některých lidí rozhoduje namísto srdce především cena. A právě to je jeden z hlavních důvodů, proč dotyční „šetřílkové“ upřednostňují právě zirkony před brilianty. Při snaze ušetřit však pamatujte, že rozdíl netkví pouze v ceně. Co činí brilianty tak vzácnými a nenahraditelnými a dají se vůbec od zirkonů snadno rozeznat?

 

Briliant vs. zirkon – na první pohled možná totožně vyhlížející drahé kameny, které se již léta stávají hlavních ozdobou zásnubních i snubních prstenů. Zatímco zásnubní prsten se zirkonem pořídíte již za několik málo tisíc, pro prstýnek se skvostným briliantem už musíte sáhnout hlouběji do kapsy. Cena kvalitních briliantových prstenů totiž začíná na desetitisících.

Diamant je přírodní, zirkon vzniká chemicky

Na cenovém rozdílu se podepisuje především fakt, že diamant, tedy briliant ve své původní nebroušené podobě, je přírodního původu, kdežto zirkon na trhu s drahokamy figuruje jako chemická sloučenina. Jak asi víte, diamant je co do tvrdosti králem mezi všemi nerosty, oproti tomu zirkon je mnohem měkčí a také méně odolný. Jejich kvalita se tedy na rozdíl od vzhledu nedá srovnávat.

Věčný třpyt diamantů

To, jak se drahokam třpytí, ovlivňuje hlavně index lomu světla, který má briliant, tedy broušený diamant, nejvyšší ze všech přírodních látek. Briliant se proto díky většímu odrazu světla třpytí několikanásobně více než jeho levnější alternativa – zirkon.

www.prsteny.cz

Rozeznáte zirkon od briliantu na první pohled?

Pokud byste po čerstvých zasnubách srovnávali prstýnky dvou dam a jedna by měla prsten se zirkon a druhá s briliantem, nejspíš byste žádný rozdíl nezaznamenali. Na první pohled vypadají oba nově zakoupené kameny stejně. Ale po roce už byste byli ze srovnání moudřejší. Prstýnek se zirkonem ztratí svůj lesk, který bohužel nelze obnovit.

Diamanty jsou věčné, zirkony nikoliv

O diamantech se říká, že jsou věčné. Pokud chcete, aby byla věčná i vaše láska, nespokojte se pouze se zirkonem. Pomyslete, kolikrát za život kupujete zásnubní prstýnek? Při troše štěstí pouze jednou, proto dejte přednost ryzosti před levnější náhražkou a vyberte si prstýnek pro svou vyvolenou v renomovaném zlatnictví Šperky Rýdl, nebo si jej nechte vyrobit podle svých představ na zakázku tamtéž.

Poznáte diamant i jako laik?

Možná vás překvapí, že nemusíte být klenotník nebo zkušený odhadce, abyste rozeznali pravý diamant, stačí vyzkoušet některý z těchto triků:

  • Dejte si diamant k ústům a dýchněte na něj. Pokud zůstane dlouho zamlžený, pravděpodobně se nejedná o diamant.
  • Zkontrolujte odrazy kamene, podívejte se na diamant shora. Vidíte duhové odrazy? Pak je zřejmě falešný, v opačném případě jsou totiž odrazy v různých odstínech šedé.
  • Prohlédněte si diamant pod klenotnickou lupou, kterou si můžete vypůjčit například v klenotnictví. Na pravém diamantu byste měli spatřit drobné nedokonalosti, nepatrné změny barvy či malé skvrnky minerálů. Zirkon je uměle vyrobený a bezchybný.

www.prsteny.cz

Co ovlivňuje cenu šperku s briliantem?

Cenu diamantového šperku v jeho nejznámější broušené podobě ovlivňuje především kov použitý na jeho výrobu (platina je nejdražší), jeho velikost i počet drahých kamenů.

Hodnota briliantu se určuje podle tzv. 4C:

  • 1.      Cut (brus) - způsob vybroušení kamene
  • 2.      Clarity – čistota kamene
  • 3.      Carat (váha) - karáty (ct) udávají váhu briliantů. Jeden karát váží 0,2 gramu.
  • 4.      Color (barva) - barevná škála se určuje písmeny od D-Z, tzn. bezbarvý až světle žlutý diamant. S absencí barvy cena diamantu stoupá.