V Číně připravují kola, která budou za jízdy čistit vzduch

speciální kola

speciální kola Zdroj: studio Roosegaarde

Jestli má Čína něčeho hodně, tak jsou to cyklisté a smog. Obojí chce nyní originálně spojit společnost Ofo, které je přezdíváno „Uber pro kola“.

Prostřednictvím systému Ofo sdílí bicykly už víc než tři miliony Číňanů. Firma se dohodla s nizozemským designérem Daanem Roosegaardem, že společně navrhnou a uvedou do provozu bicykl na čištění smogem zamořených měst. „Cílem je mít kolem 2,5 milionů čistících kol ve městech jako je Peking a v následujících dvou letech pomoct se snížením znečištění o pět až 15 procent,“ uvedl Roosegaarde pro list China Daily.

Na přední část kol mají být před řidítka umístěny moduly, které budou při jízdě nabírat vzduch a profiltrovaný ho vracet ve směru proti cyklistovi. Roosegaard chce vyjít ze zkušeností, které už dříve získal při stavbě věže na odstraňování smogu. Do reálného užívání by měla první kola vyjet ještě do konce roku.

Projekt patří k iniciativám, které mají urychleně zlepšit katastrofální ovzduší v čínských městech. Vláda nyní stanovila úřadům úkol na hranici splnitelnosti. „Přikázala Pekingu a dalším severočínským městům, aby letos na podzim a v zimě snížily koncentraci jemného prachu meziročně o 25 procent,“ informoval Wu Gang z čínského zpravodajského portálu Caixin.

Pokud se „protismogová kola“ v zemi draka osvědčí, mohla by přes firmu Ofo proniknout i do dalších zemí. Vedle Číny, kde už sdílení kol funguje tři roky, totiž letos projekt expandoval mimo jiné i do USA, Austrálie nebo Thajska. V současnosti také vstupuje na český trh a do dalších evropských zemí.