V hausbotu Port X budete bydlet u břehu romantiky

Hausbot Port X

Hausbot Port X Zdroj: Atelier SAD

Hausbot Port X
Hausbot Port X
Hausbot Port X
Hausbot Port X
Hausbot Port X
7
Fotogalerie
Hausbot, dům na hladině, který má v sobě příslib romantiky. V hausbotu žil například vypravěč z románu Saturnin, pravda, zpočátku nedobrovolně. Kdyby však měl k dispozici designový hausbot Port X, nepochybně by byl s romantickým bydlištěm spokojen už od počátku.

Netradiční designový objekt, může být novým domovem, inspirativním pracovním prostorem, exkluzivním showroomem nebo galerií. Port X je plně mobilní vždy připraven pro přesun na jiné místo. Jeho křivky vznikaly pod rukama známých architektů z Ateliéru SAD – Jerryho Kozy a Adama Jirkala. V současné době plní Port X funkci plovoucí galerie, která kotví na různých místech vltavského břehu v Praze - informace o aktuálním místě kotvení a otvíracích hodinách najdete na .

Port X reprezentuje nadčasový, čistý a funkční design. Spojuje v sobě moderní, technologicky vyspělé i přírodní materiály - vhodně kombinuje modřín v sevření sněhově bílého sklolaminátu. Celý objekt je bezbariérový, výška podlah tvoří jednu rovinu ve všech místnostech.

Hausbot se skládá z několika segmentů. Lze jej snadno rozložit a opět smontovat, jak pro další umístění na vodě či dokonce na pevné půdě. „Člověk si má užívat místa, na kterém je,“ říká jeden z autorů návrhu Adam Jirkal a jeho kolega, spoluautor návrhu Jerry Koza, dodává: „Budova navazuje kontakt s prostředím. Port X je nízko nad vodou nebo terénem. Přední část dodává příjemnou světelnost, zadní zase přirozenou intimitu“. Cena se pohybuje dle individuální dispozice od 4,5 mil. Kč.

Autoři designu Port X Jerry Koza a Adam Jirkal získali mnoho prestižních ocenění na mezinárodní scéně (Cena Ladislava Sutnara, Designair Birmingham, DesignMai Berlin, ocenění Designbloku, Design Olympiad Soul, cena Torpédo za nejlepší prototyp Designbloku…). Atelier SAD už na trhu působí téměř jedno desetiletí, první návrhy pod tímto názvem vznikaly už v roce 2002.

V těchto dnech je Port ve Smíchovském přístavu, kde si vybírá krátkou technickou pauzu před opětovným zakotvením u veřejně přístupného břehu. Na historicky prvním kotvišti, poblíž Jiráskova mostu, hostil Port X také první společenskou akci – vyhlášení cen studentské designérské soutěže H2O Story značky Hansgrohe.