V Kladně má vyrůst kampus ČVUT za půl miliardy korun

Z kladenských kasáren chce ČVUT za 500 milionů korun udělat v příštích letech vysokoškolský kampus. Dlouho plánovaná přestavba kasáren Lidice, kterou škola připravuje s městem, začne letos opravou hlavní budovy za 80 milionů korun. Škola chce budovu využívat od příštího roku například pro studium záchranářů nebo fyzioterapeutů, řekl děkan kladenské fakulty biomedicínského inženýrství Jozef Rosina. Zástupci školy, ministerstva školství a města podepsali memorandum o spolupráci kvůli přestavbě kasáren.

Kladenská fakulta ČVUT sídlí v budově Kokosu, která má podle Rosiny kapacitu 1700 studentů, jež brzy přestane stačit. „V letošním roce toto číslo překročím. Proto je nutné hledat nové možnosti, pokud nechci omezit růst fakulty,“ tvrdí. Letos se podle něj na školu hlásí 1100 nových studentů a škola plánuje, že v největším středočeském městě bude v následujících letech studovat kolem 3000 lidí. Škola chce nejprve opravit největší budovu, která dříve sloužila jako ubytovna pro vojáky. Podle děkana se tam v příštím roce přemístí část bakalářských programů, studovali by tam například zdravotníci nebo fyzioterapeutové. V dalších fázích oprav škola počítá s tím, že by v areálu postavila velkokapacitní posluchárny nebo zcela novou budovu vysokoškolských kolejí za zhruba půl miliardy korun. Projekt připravili studenti architektury, stavbu chce škola platit z dotací.

O opravách kladenských kasáren se mluví už řadu let. Město původně počítalo s tím, že by tam mohla vzniknout univerzita pro zubaře. Podle primátorova náměstka Miroslava Bernáška (ODS) z toho nakonec sešlo, protože na to nebyly dotace. „Kasárna dál zůstanou v majetku města, ale partnerem pro využití bude ČVUT,“ uvedl Bernášek. V areálu kasáren od roku 2009 funguje ordinace městské zubní pohotovosti, kasárna slouží také jako odstavné parkoviště při větších sportovních akcích, které jsou v okolí pořádány.