V Londýně vyrostl ostrov mrakodrapů. A bank

Canary Wharf vyrostlo na poloostrově Isle of Dogs (Ostrov psů), bývalých Docklands, přístavní čtvrti.

Canary Wharf vyrostlo na poloostrově Isle of Dogs (Ostrov psů), bývalých Docklands, přístavní čtvrti. Zdroj: Tereza Zavadilová

Duchovní matkou Canary Wharf je Margaret Thatcherová, jejíž vláda v roce 1981 rozhodla o revitalizaci 21 km čtverečních doků a založila London Docklands Development Corporation.
Výstavba v docích započala v roce 1988, projekt tehdy koupila firma Olympia and York, která se zavázala zaplatit část nákladů na prodloužení linky metra Jubilee Line. První fáze výstavby byla dokončena 1992.
Jenže: v roce 1990 došlo ke zhroucení trhu s nemovitostmi, výstaba metra ani nezačala a developer nové čtvrti zkrachoval.
Existenci finanční čtvrti zachránila vláda, která zaplatila dostavbu Jubilee Line. Potřebovala totiž spojení do budované haly Millenium Dome, stavěné k oslavě milénia.
Stanice metra Canary Wharf na lince Jubilee Line byla otevřena v roce 2000.
12
Fotogalerie

Více než sto let bylo centrem ostrovního i evropského finančního světa City, část města v historickém Londýně. Jeho roli v posledních letech přebírá Canary Wharf ve čtvrti Tower Hamlet, která téměř nově vyrostla za dvacet let. Na poloostrově jsou významné výškové budovy Británie: 1 Canada Square s výškou 235 metrů a pak dvě shodně vysoké budovy (200 m), kde sídlí banky HSBC a Citigroup. V oblasti se stále staví, tedy je zřejmé, že Britové nepovažují Brexit za ohrožení pozice Londýna jako finančního centra Evropy. Zrození nové finanční čtvrti má ovšem poměrně dramatickou historii.