V mošnovské lakovně dostane "kabát" až 70 velkých letadel ročně

Lakovna letadel v Mošnově

Lakovna letadel v Mošnově Zdroj: ctk

Lakovna letadel v Mošnově
Lakovna letadel v Mošnově (letoun na snímkách je Airbus A318)
Lakovna letadel v Mošnově
"Retro" Boeing 737-500 s "červenými vousy" ze 60. let na letištní ploše v Ruzyni. Letoun už byl přelakován v Mošnově
5
Fotogalerie
Jedenáct letadel s novým nátěrem už od počátku roku vyjelo z nového lakovacího centra irské společnosti Eirtech Aviation Czech Republic, které sídlí v areálu letiště v Mošnově na Novojičínsku. Záměrem lakovny, která stála 210 milionů korun a je podle zástupců firmy ve střední Evropě jedinečná, je odbavit ročně až 70 letadel.

Lakovna může natírat současně dva aeroplány až do velikostí letadel typu Airbus 321 nebo Boeing 737. „Nalakování jednoho letadla trvá v průměru sedm dní. Od přípravy, tedy obroušení či odlakování, až po finální lakování se o jedno letadlo stará deset až 15 lidí,“ řekl zástupce Eirtech Aviation Pavel Kneip. Cena za lakování se u největších typů letadel pohybuje až do 150 tisíc eur (přibližně 3,7 milionu korun).

Lakovna zaměstnává 20 českých pracovníků, na jejich zaškolování se podílí více než deset pracovníků mateřské firmy. Firma nyní provádí nábor tří desítek nových lidí, ještě letos by totiž v lakovacím centru mělo pracovat 50 zaměstnanců. „Lakýrníků je v okolí hodně, najít opravdu dobré zaměstnance ale není tak jednoduché,“ řekl Kneip.

Firma je schopna vytvořit prakticky jakýkoliv design podle přání zákazníka. V minulých dnech ji opustilo letadlo z Bahrajnu, nový nátěr v retro stylu, jaký měla letadla před desítkami let, si zase z Mošnova odnesly boeingy společnosti ČSA.

Mošnovské centrum je podle Kneipa výjimečné i v tom, že budova byla speciálně postavena přímo jako lakovna. „Jsme v současnosti jedna z nejmodernějších lakoven vůbec, v regionu jedinečná. Nejbližší podobná zařízení jsou ve Francii nebo Velké Británii. Vzhledem k naší výhodné poloze ve středu Evropy se zaměřujeme na středoevropské a východoevropské zákazníky,“ řekl Kneip. Mateřská firma Eirtech Aviation má dvě lakovny v Irsku.