V Plzni vzniká 52 luxusních bytů v Paláci Ehrlich od Bořka Šípka

V centru Plzně začala stavba Paláce Ehrlich, který navrhl architekt Bořek Šípek. V devítipodlažním domě za čtvrt miliardy korun má vzniknout do srpna 2012 celkem 52 zatím nejluxusnějších bytů ve městě, dále obchody a restaurace. "V září by mělo být hotové první patro. Celá stavba bude hotová do 14 měsíců," řekl Michal Štěpánek, majitel investorské firmy MICHAEL Development.

Budova bude v nejatraktivnějším místě Plzně - v parku v Šafaříkových sadech. Stavět se začalo s dvouletým zpožděním, podle developera ho způsobil přístup bank i majitelů sousedních nemovitostí. Cena luxusních bytů se bude pohybovat od 38 tisíc do 65 tisíc korun za metr čtvereční, dolní cenová hranice pro byty do dvora, nikoli do sadů, se snížila o 7 tisíc korun za metr čtvereční. „Začali jsme byty nabízet úplně znovu a máme jich čtvrtinu rezervovaných zejména významným plzeňským byznysmenům a také dvěma Pražanům,“ dodal Štěpánek. Zájemci už podepsali rezervační smlouvu a zaplatili poplatek, což byla podmínka banky, aby projekt financovala. Mezi budoucími majiteli bytů je podle investora například jeden významný plzeňský sportovec a bývalý politik.

„Měla by to být ikona společenské prestiže tady v Plzni. Jde o jedno z nejlepších míst a přitom v úplně nové budově,“ řekl jednatel stavební firmy Štěpán Kočí. Dům bude mít navíc díky Šípkovi „tvář“ a jeho hodnota prý trvale poroste. Štěpánek a Kočí míní, že podobné byty v Praze kolem Staroměstského náměstí by stály 150 tisíc korun za metr čtvereční. Podle Štěpánka ekonomická krize zatím „moc nepominula“, ale všude na světě se atraktivní a významná místa pořád dobře prodávají. „Vsadil jsem na to plus na projekt významného architekta, takže doufám v pokračování zájmu. Už teď, když jsme se poprvé zmínili, že začínáme stavět, tak už volali i ti lidé, kteří to měli původně rezervované,“ dodal. V nejvyšším sedmém a osmém patře budou tři největší mezonetové byty včetně dvousetmetrové rezidence. Další byty v paláci budou od 2+kk po 5+kk do 120 metrů čtvrečních, všechny s terasami a balkony. V domě vznikne recepce s nepřetržitou službou, sauna, obchod a restaurace, v podzemí 90 parkovacích míst. Bezpečí nájemníků budou hlídat kamery. Chodby budou ze žuly, bude tam vyšší standard podlah, omítek, dveří i oken.