Václav Straka: Chybí hlavně zkušenosti

Hrající trenér SKP Frýdek-Místek Václav Straka doufá, že mladý tým zvládne zápasy o udržení v házenkářské extralize.

Frýdecko-místečtí házenkáři pomýšleli před sezonou na play-off. V základní části vyhráli pouze třikrát. S šesti body obsadili desátou příčku. V nadstavbové části play-out tak budou muset hájit extraligovou příslušnost pro příští ročník. Jejich největšími soupeři budou Dvůr Králové a nováček soutěže, Přerov.

Před sezonou jste pomýšleli na play-off. V závěrečné části soutěže však budete hrát především o udržení. Je to tak. V první polovině sezony jsme hodně zápasů prohráli o gól. To nás srazilo do kolen. Body z těchto duelů nám potom chyběly.

Nepomohla ani výměna trenéra. V prosinci jsem vystřídal na trenérském postu Martina Strnadla. Přes zimu jsme pracovali především na kondici. Bohužel se nám v úvodním jarním týdnu mužstvo prakticky rozsypalo. Nedokázali jsme klíčové hráče adekvátně nahradit.

Přes zimu posílil mužstvo zkušený Daniel Hojník. Ani s ním jste však nedokázali vyhrávat. Jeho příchod nám i tak hodně pomohl. Nastřílel spoustu branek. Bohužel jeden hráč celé družstvo neutáhne. Navíc do několika utkání nastoupil se zdravotními problémy.

Paradoxně jste dokázali v základní části potrápit favority jako je Dukla nebo Karviná. Papírově slabší soupeře jste však nepřehráli. Čím si to vysvětlujete? Týmy ze špice tabulky hrají otevřenou házenou. Navíc v takových duelech jsme neměli co ztratit. Když jsme nastoupili proti Dvoru nebo Přerovu, byli jsme si dobře vědomí, že musíme vyhrát. To je svazující pocit. Obzvlášť pro tak mladé mužstvo.

V závěrečném play-out to ale budou vaši největší soupeři. Nemáte obavy, že duely proti nim nezvládnete? Tak černě bych to zase neviděl. Letos jsme sice vyhráli pouze třikrát. Za to však právě s těmito celky. Navíc v Třeboni a ve Dvoře jsme prohráli pouze o gól. Dokázali jsme si tak, že na ně máme.

Co bude v těchto kláních rozhodovat? V takových zápasech nerozhoduje ani tak kvalita hráčů, jako spíše jejich zkušenosti a hlad po vítězství. Dalšími faktory budou domácí prostředí a individuální chyby. Těch se musíme vyvarovat. Každé zaváhání nás může hodně mrzet.

V čem byste mohli vaše největší soupeře předčít ve vzájemných zápasech? Jak Dvůr, tak Přerov jsme měli ke konci soutěže. Obě střetnutí byla nesmírně vyrovnaná až do závěrečného hvizdu. Dokázali jsme si v nich, že naše největší síla je v dobrá obraně a rychlém protiútoku.

Letos si doděláváte trenérskou licenci. Budete nastupovat i příští rok nebo už se budete věnovat výhradně koučování? Příští sezonu bych chtěl ještě hrát. Všechno se bude odvíjet od mého zdravotního stavu.