Ve švýcarském Nendazu si užijí děti i freerideři

Nendaz

Nendaz Zdroj: Tomas Hajek

Stanout na Mont Fort, jednom z alpských vrcholů ve Švýcarsku, znamená dívat se na svět z výšky 3330 metrů nad mořem. Když je pěkné počasí, můžete spatřit i známé velikány, jako jsou Matterhorn či Mont Blanc. A když nahoru vyrazíte i s lyžemi, pak si buďte jistí, že o adrenalin nebudete mít nouzi. A to je jen jeden z mnoha zážitků, které vás čekají při návštěvě dokonalého ski areálu Čtyři údolí ve švýcarském kantonu Wallis.

Žluté sjezdovky pro bezpečný freeride

Ostré paprsky slunce se derou do údolí, když sedačkovou lanovkou stoupám ze stanice Siviez směrem k vrcholu Mont Fort. Ještě mne čekají dva přestupy. Ve dvou tisících padesáti metrech na stanici Tortin už se přesedá do kabiny, která má v létě v podlaze několik skleněných oken. Stopy ve sněhu pode mnou vypadají jako bludiště a lyžaře v některých úsecích považuji za blázny. Nevedou tam totiž sjezdovky, ale pouze ski route – značené, ale neudržované trasy určené pro zkušené lyžaře. Terén pro všechny milovníky bezpečného, řekněme kontrolovaného freeridu. Trochu mě zamrazí, když pod sebou spatřím čtyři lyžaře, jak se traverzem dostávají na strmou stěnu vedoucí dolů. Ale jízda to pak musí být opravdu nezapomenutelná.

Ve výšce 2950 metrů je stanice Col des Gentianes, odkud vede poslední úsek kabinové lanovky až na Mont Fort. Obsluha lanovky má dobrou náladu. A tak cestou nahoru do přecpané kabiny pouští diskotékové hity, takže se lanovka na můj vkus až příliš zvesela pohupuje do rytmu. Ale zážitek na vrcholu za to všechno stál.

Na samotnou špičku hory ke kovovému kříži se často dá vystoupat i v zimě. Záleží, kolik zrovna napadlo sněhu, ale schody bývají upravené pro výstup. Pod vrcholem Mont Fort je navíc rozlehlá kovová plošina, odkud je za krásného počasí skutečně královský rozhled. Za odměnu si tu můžete dopřát i skvělou kávu s kapkou alkoholu nebo jen horký čaj v malinkém baru. A překvapivě ceny se skoro neliší od cen kdekoli jinde ve Švýcarsku.

Když přijde čas spustit se dolů, čeká vás černá sjezdovka, spousta prašanu a adrenalinu. I tenhle úsek je pouze pro zasvěcené lyžaře. „Sjezd z Mont Fortu navazuje na žluté sjezdovky pro bezpečný freeride. I ti opatrnější milovníci adrenalinu si tak mohou užít několik kilometrů dlouhý zážitek, s výškovým rozdílem třinácti set metrů,“ vysvětluje Adeline Favre z turistické kanceláře v Nendazu.

NendazNendaz | Tomas Hajek

Zimní městečko bez aut

Mapa celého areálu Čtyř údolí připomíná hustou pavoučí síť. Sjezdovek nejrůznější náročnosti je tu nepočítaně a projet je za jeden den je údajně nemožné. Sjezdovky připomínají dálnice, jsou pečlivě upravené a jejich šířka musí nechat v klidu i ty nejpomalejší začátečníky. Tady takřka jistě nikomu překážet nebudete. Mírnější trasy modré a červené jsou zejména v okolí Thyonu a Veysonnaz. Na druhé straně areálu se nachází nejluxusnější část Čtyř údolí nad vesnicí Verbier.

Středisko patří k místům vyhledávaným nejrůznějšími celebritami. Také se tu každoročně odehrávají dva světoznámé lyžařské podniky – Extreme Verbier a Carlsberg High Five. Při prvním závodě se nejodvážnější freerideři na lyžích či snowboardech předvádějí na strmých skalnatých svazích kousky, při nichž se tají dech. Druhý je pak každoročním rozloučením se sezonou, kterého se účastní nejlepší lyžaři světa.

NendazNendaz | Tomas Hajek

Nad Verbierem se tyčí vrchol Mont Gelé. Odtud už nevedou žádné sjezdovky, jenom strmé svahy, které lákají milovníky freeridového lyžování. Právě tady, pokud si na to troufáte, můžete zažít snad nejkrásnější, ale současně jeden z nejnáročnějších sjezdů ve volném terénu v Alpách. Už na spodní stanici lanovky S nadhledem. Z plošiny pod vrcholem Mont Fort lze dohlédnout na Mont Blanc.

Přirážka v místním baru přitom není závratná na náročnost upozorňuje cedule, že kopec je jen pro zkušené lyžaře. Pokud se však přesto rozhodnete Mont Gelé zdolat a jste amatéři, pak se jistě vyplatí najmout si průvodce, který vám v terénu vybere nejbezpečnější cestu.

NendazNendaz | Tomas Hajek

Uprostřed sjezdovek

Pokud se nemůžete rozhodnout, kterou stranu Čtyř údolí pro svůj zimní pobyt ve Wallisu zvolit, vyberte si Nendaz. Tato typická švýcarská vesnička je navíc jako stvořená pro rodiny s dětmi. Přímo z Nendazu vede kabinová lanovka na Tracouet ve 2200 metrech. Na jakési náhorní plošině je pro vaše ratolesti připraven dětský skiareál s řadou atrakcí. Lyžařská škola poskytuje svým malým svěřencům ideální podmínky pro první zážitky na lyžích. Pro nejmenší tu funguje pojízdný koberec, pro ty, co už na lyžích někdy stáli, ale přesto se ještě úplně necítí, tu jezdí i pomalé vleky. Pod vrcholem najdete i kolotoč a prolézačky, když se vašim dětem bude zdát, že mají lyže na nohách už příliš dlouho.

O zábavu postaráno tu je i pro větší školáky. Tracouet má k dispozici snow park i trať na skicross. Jsou tu čtyři dráhy vedoucí přes umělé hrboly. A řada -náctiletých se jistě ráda pokusí o nejrůznější triky v prvním evropském snowparku dle konceptu Burton Progression Park, jenž se zaměřuje na začínající a mírně pokročilé jezdce. Ti v parku začínají na klasických překážkách, které jsou ale menší než obvykle a s rostoucí formou lyžařů a snowboardistů se zvětšují také překážky.

NendazNendaz

Autor je publicista