Večírky v USA se kvůli nedostatku helia musejí obejít bez balonků

balónky, ilustrační foto

balónky, ilustrační foto Zdroj: Profimedia.cz

Pořadatelé večírků či charitativních setkání ve Spojených státech se letos stále častěji musejí obejít bez tradičních nafukovacích balónků. Může za to celosvětový nedostatek helia. Problémy kvůli němu mají i vědci či nemocnice, které helium používají k chlazení magnetů v přístrojích pro magnetickou rezonanci.

List The New York Times píše, že kvůli nedostatku helia, které je paradoxně druhým nejčastějším prvkem ve známém vesmíru, například jeden řetězec obchodů s party potřebami v Texasu a Oklahomě přestal dávat balónky na charitativní akce. Nebraská univerzita pak zase musela omezit tradiční vypouštění pěti tisíc červených balónků plněných heliem během domácích zápasů svého týmu amerického fotbalu na dva tisíce kusů.

Objednávky balónků plněných heliem musí v některé dny odmítat například řetězec Wally's Party Factory. „Zákazníci k nám někdy přijdou, zrovna když helia nemáme dostatek. Když jim řekneme, že je ho nedostatek, tak si myslí, že si vymýšlíme, protože o tom vůbec nevěděli,“ uvedl šéf firmy Jonathan Erwin.

Nedostatek helia má několik příčin. Jde o vedlejší produkt těžby přírodního plynu, jehož ceny ale v poslední době klesly a s nimi i finanční výhodnost výroby helia. Výrobce po celém světě pak letos pronásledovaly problémy. Zpoždění pak mají i některé právě budované závody na produkci helia.

„Za nedostatek může poptávka převyšující výrobní kapacity,“ podotkl Sam Burton, který je manažerem ve strategickém federálním zásobníku helia v texaském Amarillu. „V minulosti byl obvykle v distribučním systému dostatek helia, takže zákazníci nikdy nezaznamenali problémy. Letos je ale nedostatek tak dlouhý, že se všechno helium v dodavatelském řetězci spotřebovalo,“ dodal.

Nedostatek helia trápí i zdravotnictví

Některé obchody s potřebami na večírky ve Spojených státech proto začaly balónky plnit vzduchem. Jinde zase z úsporných důvodů používají směs, ve které vzduch tvoří 40 procent a helium 60 procent obsahu. Jinde pak jednoduše zákazníky, kteří svou objednávku nepodali v dostatečném předstihu, odmítají.

Problémy ale mají i výrobci přístrojů na magnetickou rezonanci. Jeden z nich už kvůli nedostatku helia málem dočasně uzavřel svou továrnu. Na poslední chvíli ale nakonec potřebné množství nečekaně vzácného plynu sehnal.

Strach z dlouhodobého nedostatku helia možná donutí americký Kongres změnit zákon z roku 1996, který počítá s postupnou privatizací strategických zásob prvku ve Spojených státech. Podle odborníků by to mohlo způsobit další problémy se zásobováním.