Vědci zjistili, že mléčné hrudky ušetří tuny plastu

Mléčné hrudky

Mléčné hrudky Zdroj: Martin Luther University

Němečtí výzkumníci jsou přesvědčeni, že nastal čas rozloučit se s klasickými „mlíčky“ do kávy a nahradit je rozpustnými mléčnými hrudkami.

Léta trvající boj proti tunám plastového a hliníkového odpadu, který po sobě zanechávají kapsle pro nejrůznější typy kávovarů, se nyní zaměřil na neodlučitelný doplněk každé kávy: mlíčka. „Mohli bychom nahradit ta malá, krajně nepraktická balení, která se v obřích množstvích používají na konferencích či v letadlech,“ uvedl jeden z autorů nového vynálezu Joachim Ulrich z Univerzity Martina Luthera v Halle-Wittenbergu.

Výzkumnému týmu se podařilo „zabalit“ mléko do kapsle složené ze dvou krystalizovaných látek: sukrózy pro ty, kteří sladí více, a erytritolu pro ty, kteří sladí méně. Cukry se smíchají s mlékem, zahřejí a nalijí do formiček. Během chladnutí vznikne podél formy krystalická slupka, která mléko udrží při pokojové teplotě přes tři týdny. V okamžiku, kdy se kapsle ponoří do kávy, se vše rozpustí a nezůstane jakýkoli zbytek obalu.

Zatím neexistuje statistika, která by vyhodnotila počty spotřebovaných plastových obalů na „mlíčka“ a odhadla jejich celkovou hmotnost. Vědci však tvrdí, že jakýkoli pokus, který ubere ze zhruba osmi milionů tun plastového odpadu, jež se každoročně dostanou jen do moří a oceánů, stojí za to.

Němečtí výzkumníci teď čekají, až jejich inovace projde schvalovacím procesem z hlediska bezpečnosti. V mezičase prý pracují na škálovatelnosti výrobního procesu. Tvrdí přitom, že lze nový výrobní postup použít i pro jiné typy kapalin. To by mohlo vyvolat revoluci v průmyslu nápojových obalů, zvláště v oblasti džusových koncentrátů.