Vědci zjistili, že už jen vůně kávy podněcuje mozek

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Shutterstock

Kofein jako patrně nejrozšířenější stimulant na světě není tím jediným, co celá tisíciletí láká pijáky kávy. Její další blahodárná složka se šíří vzduchem.

Pouhé aroma linoucí se ze šálku kávy podněcuje mozkovou činnost. Badatelé z amerických uiverzit Stevens School of Business, Temple University a Baruch College zkoumali, zda vůně kávy může ovlivnit kognitivní funkce, tedy například paměť a koncentraci, byť by třeba nápoj ani neobsahoval kofein.

Při jednom z pokusů se vědci zaměřili na výkon stovky studentů obchodní školy při zkoušce spočívající v desítce algebraických příkladů. Studenty rozdělili do dvou skupin, přičemž jedna zpracovávala zadání v místnosti, v níž byla cítit káva. Druhá zkoušku absolvovala v místnosti bez jakéhokoli zápachu. Mnohem lepších výsledků přitom dosáhli studenti z první skupiny.

Aby zjistili, zda to byla opravdu vůně kávy, která vedla k lepšímu soustředění, a tím pádem k lepšímu výkonu, sestavili vědci pro dvě stovky studentů dotazník. Jeho součástí bylo, zda studenti věří, že výkon člověka mohou ovlivnit různé vůně. Studenti v dotazníku uvedli, že pokud by cítili kávu, měli by dojem, že se lépe soustředí a mají více energie.

Výsledky podle vědců ukazují, že už jen aroma kávy může mít podobný účinek jako pití nápoje. Částečně to ale podle nich může být dáno očekáváním účastníků studie, tedy určitým placebo efektem vůně kávy.

Badatelé nyní podle deníku Le Parisien zjišťují, zda může kávové aroma ovlivnit i jiné výkony, například porozumění textu.

Odborníci přiznávají kávě různé příznivé zdravotní účinky, především podle nich snižuje riziko vzniku srdečních chorob, cukrovky a demence. Někteří vědci mají dokonce za to, že pití kávy prodlužuje život.