Genetičtí mutanti komárů pomohou lidstvu v boji s nebezpečnou nemocí. Projekt financují Gatesovi

Vědec

Vědec Zdroj: profimedia.cz

Světová zdravotnická organizace odhaduje, že komáři, respektive rozšířené nemoci jako následky jejich bodnutí mají na svědomí kolem 830 tisíc lidských životů ročně. Takto vysoká mortalita z nich tak činí nejsmrtivější zvíře planety, efektivnější než člověk. Nadpoloviční většina těchto úmrtí – zhruba 440 tisíc, je přitom na následky malárie. Vědci nyní vyvinuli generaci komárů, která by výše zmíněná čísla měla snížit.

Novou hlavní zbraní vědců se přitom stali sami komáři. Biotechnologická společnost Oxitec potvrdila, že disponuje již druhou, sofistikovanější generací upravených samečků komára druhu Anopheles albimanus. Ti svému potomstvu předávají genetickou chybu, která zajistí, že se samička nedožije fáze dospělosti – tedy okamžiku, kdy bodá a saje krev. Tím je de-facto eliminována možnost, že dojde k přenosu jakékoliv nemoci.

Samečci z další generace se přitom stávají samotnými nositeli chybného genu, který se tak může dále šířit. „Máme k dispozici více než dekádu testovanou a účinnou zbraň,“ uvedl provozní ředitel Oxitecu Thomas Bostick. Podle něj je navíc velmi snadné kontrolovat, jak moc tato genetická mutace komáří populaci postihla: kromě onoho genu, který samičkám zabraňuje dožít se dospělosti, jsou totiž samečkové vybavení další chytrou mutací – projevuje se u nich jemná fluorescence.

Miliardy od Gatesových

Vedení Oxitecu potvrdilo, že na aktivity spojené s namnožením deseti tisíc geneticky upravených samečků a s jejich vypouštěním nedávno obdrželo grant ve výši 4,1 milionu dolarů od Nadace Billa a Melindy Gatesových.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!