Vědci zjistili, že vrány jsou chytré jako děti

vrána novokaledonská, která prošla tzv. marshmallowým testem

vrána novokaledonská, která prošla tzv. marshmallowým testem Zdroj: Profimedia

Vrána domácí
Vrána zacílila a králíček neměl šanci.
3
Fotogalerie

Krkavcovití ptáci opět prokázali svou inteligenci. Tentokrát vrána novokaledonská (na snímku), endemický druh žijící na Nové Kaledonii v Pacifiku, prošla takzvaným marshmallow testem. Experiment ze šedesátých let minulého století posuzuje míru sebeovládání u dětí, přesněji zda dokážou určitý časový úsek vyčkat, a tak znásobit svou odměnu v podobě sladkých pochoutek.

Z hlediska psychologie tímto testem dokážou projít děti od zhruba třetího až pátého roku života. A nyní i novokaledonské vrány. 

Vědci experimentovali s devíti vránami a 61 dětmi. Vranám samozřejmě nemohli říct: „Počkej pět minut, a dostaneš toho víc.“ Marshmallow test lze nicméně upravit. Stačil časovač, otáčející se talíř a průhledné sklo. Vědci položili na talíř dvě dobroty – pro děti malé či velké barevné nálepky, pro vrány kousky jablka či masa. Jedna položka byla dostupná okamžitě, ta lepší nebo větší množství té původní však ležel na té straně talíře, která se k pozorovateli přitočila později. Děti i vrány v testech shodně zvolily vyčkávací strategii. 

„To ukazuje, že vrány, stejně jako děti byly ochotné čekat a potlačit přirozené nutkání k okamžité spotřebě, protože chtěly lepší odměnu, nejen ukojit hlad,“ napsali psychologové ve studii, kterou publikoval časopis Animal Cognition.

Vědci prováděli ještě upravený marshmallow test, kdy byla druhá odměna na talíři skryta. V tom si děti vedly lépe, podle výzkumníků to však bylo dáno plachostí vran. Když totiž vědci odměny na talíř umisťovali, vrány se bály, poodletěly o kus dál a neviděly tak, že tam nějaká druhá odměna je. Děti se naopak kolem výzkumníků zvědavě ochomýtaly a zahlédly tak skrytou odměnu.

Vrána novokaledonská je mimořádně chytrým ptákem, který dokáže například vytvářet nástroje. Umí si vyrobit hák, což je schopnost, kterou nezvládají ani šimpanzi. Tento druh prošel již dříve řadou kognitivních testů, které dokázaly jeho mimořádnou inteligenci. Vrány však zatím nezvládají zrcadlový test vlastního sebeuvědomění.